Naslovna // Vesti // Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa u Jagodini

Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa u Jagodini

U ponudi su dve vakcine: „Torvaks flu“ i „VaxgripTetra“. Dom zdravlja u Jagodini dobio je oko 4000 doza, a vakcinacija se vrši u Domu zdravlja svakog radnog dana od osam do 13 časova

Foto: TV Kopernikus

Vakcinacija protiv sezonskog gripa u Jagodini počela je nedavno i u jagodinskom Domu zdravlja vrši se svakog radnog dana od 8 do 13 časova. Lekari su istakli da su u ponudi dve vakcine: „Torvaks flu“ i „VaxgripTetra“. Oni su naveli da vakcina ima u dovoljnim količinama, ali i da se  javljaju pacijenti svih starosnih generacija.

-Najčešće se za vakcinaciju, kao i prethodnih godina, javljaju pacijenti iz starijih starosnih grupa, među kojima je i posebna populacija kojoj preporučujemo vakcinaciju. To su hronični, kardiovaskularni, plućni, nefrološki bolesnici, dijabetičari, osobe kojima je izvršena transplantacija, kao i osobe sa slabim imunitetom. Snabdeveni smo sa oko 4000 vakcina. Odziv je za sada odličan i vrlo smo zadovoljni –rekla je Anđela Gligorijević, doktorka medicine u jagodinskom Domu zdravlja.

Za razvoj imuniteta posle imunizacije potrebno je da prođu dve do tri nedelje, a takav imunitet od virusa nas štiti od 6 do 12 meseci, te se vakcinacija iz tog razloga sprovodi svake godine u isto vreme. Što se tiče samog virusa gripa, iz jagodinskog Doma zdravlja podsetili su na to i koji su njegovi simptomi.

-To je virus koji se prenosi kapljičnim putem, odnosno vazduhom, direktnim i indirektnim kontaktom. Ono što  karakteriše sam početak bolesti jeste osećaj slabosti i malaksalosti, povišena temperatura koja je praćena respiratornim simptomima,bolom u grlu, kijavicom i kašljanjem, koji mogu, ali ne moraju biti praćeni digestivnim simptomima –istakla je doktorka.

Lekari su istakli vakcinaciju kao najvažniju meru prevencije, ali su dodali i da mi sami možemo dosta toga da uradimo kako bismo se zaštitili od virusa gripa.

-Bitno je voditi ličnu higijenu u vidu pranja ruku toplom vodom i sapunom, kao i korišćenje dezinfekcionih sredstava. Higijenu treba voditi i u prostorijama u kojima boravimo, u vidu provetravanja i dezinfekcije, pogotovo u kolektivima. Naravno, u sve to spadaju i adekvatna ishrana, suplementacija vitaminima i redovan san –navela je ona.

Vakcinacija se vrši i u drugim opštinama Pomoravskog okruga. Ćuprija je ove godine dobila 1460 doza, Paraćin 3330, Rekovac 930, Svilajnac 2400 i Despotovac 1460 doza vakcina. Kako je navedeno, interesovanje je i tamo na zadovoljavajućem nivou.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .