Naslovna // Vesti // U Jagodini obeležen Petrovdan – slava grada, crkve i crkvenog hora

U Jagodini obeležen Petrovdan – slava grada, crkve i crkvenog hora

Hramovna slava obeležena svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u porti, a tim povodom, na istom mestu, upriličen je i tradicionalni etno sajam

Foto: TV Kopernikus

Petrovdan, koji se obeležava 12. jula, slava je grada Jagodine, Crkve svetih apostola Petra i Pavla u Jagodini i njihovog hora. Zanimljivo je da pomenuta Crkva ovu slavu obeležava više od 120 godina.

Paroh Crkve svetih apostola Petra i Pavla u Jagodini Milan Đorđević istakao je da crkva uvek proživljavala ono što i narod. Kao što su sveti apostoli Petar i Pavle nosili krst iskušenja u svoja vremena, tako i crkva Hristova kroz vekove nosi iskušenja zajedno sa svojim ljudima:

-Samo pominjanje Svetih apostola Petra i Pavla u našem narodu pokazuje koje poštovanje ljudi osećaju kada su jedan ovako velelepni hram podigli njima u čast na ovako lepom mestu, u centru našeg grada. Apostoli Petar i Pavle su učenici Isusa Hrista. Apostol Petar je svojom verom, čvrstinom, trudom i radom pokazao da je zaista Hrista prihvatio kao mesiju i kao sina Božijeg. Apostol Pavle nije bio jedan od 12 apostola, ali ga je Gospod čudnim viđenjem ispred Damaska pozvao da, kao jednog od najvećih protivnika Isusa Hrista i njegovih sledbenika, preobrazi sebe božijim javljanjem i postane vatreni propovednik reči Hristove. Njihov plodan trud i rad pokazuju da danas po celom svetu imamo pravoslavne hrišćane jer oni su nakon pedesetnice krenuli da misionare i da propovedaju Isusa Hrista –rekao je paroh Đorđević.

Slava je obeležena svetom liturgijom uz prisustvo velikog broja ljudi, a potom i rezanjem slavskih kolača. Ovogodišnji kolačar Dušan Marković kolač za narednu godinu predao je Draganu Markoviću. S obzirom na to da je ovo i slava crkvenog hora, ovogodišnji kolačar Slađana Arsić kolač za narednu godinu predala je Mariji Stefanović. Tradicionalno, u porti Nove jagodinske crkve, na Petrovdan, organizovan je Etno sajam, koji je okupio preko 40 izlagača iz cele zemlje. Organizacija je, kao i prethodnih godina, poverena jagodinskom Udruženju za očuvanje starih zanata „Etno forma“:

-Udruženje postoji 17 godina a etno sajmove povodom gradske slave, slave hrama i hora , organizuje 15. U početku smo menjali lokaciju, ali smo godinama , na poziv crkve, ovde u porti, gde je zaista predivno. Nekada smo imali i preko stotinu izlagača, ali smo, zbog epidemiološke situacije, ove godine, taj broj smanjili na četrdeset. Ovde su predstavljene osnovne tradicionalne tehnike srpskih starih zanata, pa je tu sodadžija, asurđija, vezilje, tkalje sukljnji za narodne nošnje, rekla je Radmila Lekić, član Etno forme. 

Večeras, na gradskom trgu u Jagodini, biće održan spektakularni rok koncert. Pred brojnom publikom, na novoj bini u vlasništvu grada, nastupiće dva benda: “Black and white” iz Jagodine i “Vesele osamdesete” iz Kragujevca. Organizator koncerta je jagodinski Sportski savez, a podršku je pružila i lokalna samouprava.

Obeležavanje slave Hrama započeto je dan ranije u večernjim besplatnim koncertom u porti ove crkve, a tokom kog je nastupio muzički sastav „Stupovi“. Članovi su se predstavili vokalnim i insrumentalnim izvođenjem pesama koje pripadaju duhovnoj i etno muzici. Sastavni deo koncerta, koji je privukao veliku pažnju ljudi, bio je i nastup hora ove crkve, koji takođe proslavlja ovu slavu.

Inače, Petrovdan je i slava grada Jagodine. Ovogodišnji kolačar Zoran Gligorijević kolač za narednu godinu predao je Goranu Jeličiću.

D.M. / T.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .