Naslovna // Vesti // Vakcinacija i revakcinacija u Jagodini: Više od 6000 građana imunizovano

Vakcinacija i revakcinacija u Jagodini: Više od 6000 građana imunizovano

Lekari su istakli da do sada nije bilo neželjenih efekata između primanja prve i druge doze. Interesovanje isto kao i prvog dana, navode iz organizacije

Foto: TV Kopernikus

Imunizacija stanovništva Jagodine drugom dozom kineske „Sinofarm“ vakcine obavljala se i 11. februarskog dana na punktovima u Domu zdravlja i Sportskoj hali „JASSA“. Uporedo sa revakcinacijom, danas je nastavljeno je i sa primanjem prve doze vakcine, a interesovanje je još uvek veliko, rekla je Marija Jovanović, pomoćnica gradonačelnika Jagodine:

-Ukupno 900 ljudi će danas primiti prvu ili drugu dozu vakcine. Od početka imunizacije, vakcinisano je više od 6000 Jagodinaca. Broj raste, kao i interesovanje građana Jagodine. Sve protiče u najboljem redu i uspeli smo da se odlično organizujemo. U prepodnevnim časovima vrši se revakcinacija, a u popodnevnim, posle 15 pa sve do 20 časova vrši se primanje prve doze vakcine. Svako ima  termin od pet do 10 minuta. Nema gužvi i redova, ispoštovali smo sve mere od strane Kriznog štaba, tako da sve protiče u najboljem redu –rekla je Jovanović.

Lekari su istakli da sve protiče u najboljem redu. Kod pacijenata koji su došli da prime drugu dozu vakcine, u međuvremenu nije bilo neželjenih efekata. Zdravstveno stanje pacijenata koji dolaze da prime prime prvu dozu vakcine je stabilno, a procedura je ista i za primanje druge doze vakcine:

-Prvo im pregledamo grlo, zatim poslušamo im pluća. Pitamo ih za neke informacije o akutnom oboljenju, ukoliko ga eventualno ima. Informišemo se za tegobe posle primanja prve doze vakcine. Uglavnom se radilo o sporadičnim slučajevima. Kažu da se javljala pospanost ili malaksalost, kao i bol na mestu gde su primili vakcinu. Sve ostalo čak ni ne navode. To su očekivane reakcije na vakcinu, a neželjenih reakcija u smislu alergija nije bilo –rekla je dr Katarina Simić iz jagodinskog Doma zdravlja.

Pacijenti koji su došli na revakcinaciju i vakcinaciju, istakli su da su zadovoljni vakcinacijom, organizacijom, ali i time kako je protekao period između primanja prve i druge doze:

-Nije bilo nikakvih problema, ni temperature, ni crvenila –rekao je jedan gospodin.

-Nikakvu negativnu reakciju nisam imao. Dobio sam potvrdu sam vakcinisan, videćemo šta će biti dalje –istakao je jedan sugrađanin.

-Vreme od primanja prve vakcine proteklo je brzo. Nije bilo nikakvih nus pojava. Organizacija je perfektna –rekao je jedan pacijent posle primanja druge doze vakcine.

Lekari ističu da vakcinacija ne znači da se prekida sa poštovanjem epidemioloških mera. Zaštita u vidu nošenja maske, držanja distance i higijene ruku i dalje ostaje na snazi, dok se ne stekne kolektivni imunitet.

Organizatori imunizacije su Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, lokalna samouprava, Dom zdravlja i Opšta bolnica.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .