Naslovna // Društvo // “Agro info karavan” zaustavio se i u Jagodini

“Agro info karavan” zaustavio se i u Jagodini

“Program pruža brojne pogodnosti: kako poslodavcima, tako i radnicima” rekla je Jelena Sajić, koordinatorka ovog projekta

Foto: TV Kopernikus

„Agro info karavan“, projekat Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj NALED-a koji se realizuje uz podršku Nemačke razvojne saradnje,  predstavljen je prošlog ponedeljka i Udruženju “Mladi poljoprivrednici Srbije” u Jagodini.

Zakon o pojednostavljenom angažovanju sezonskih radnika u poljoprivredi  stupio je na snagu u januaru 2019. i do sada je dao pozitivne rezultate. Godine 2018., legalno je bilo prijavljeno 3500 radnika, a zahvaljujući ovom zakonu i elektronskoj proceduri prijavljivanja koju on podrazumeva, već sledećih godinu i po dana od stupanja zakona na snagu, bilo je 44 hiljade legalno prijavljenih sezonskih radnika. Koordinatori projekta „Agro info karavan“ uveliko predstavljaju pogodnosti ovog programa poslodavcima i radnicima širom Srbije, a kao takav prezentovan je i Udruženju “Mladi poljoprivrednici Srbije” u Jagodini:

-Ranije je bilo potrebno oko pet sati za angažovanje jednog sezonskog radnika na poslovima poljoprivrede, a danas je potrebno svega nekoliko minuta, odnosno par koraka da se angažuje jedan sezonski radnik, zahvaljujući elektronskom prijavljivanju na sajtu www.sezonskiradnici.gov.rs ili putem mobilne aplikacije. Takođe, postoje i benefiti za same poslodavce. Visina poreza i doprinosa znatno je smanjena i iznosi negde oko 300 dinara dnevno. Pored pravnih lica, sada poslodavci mogu da budu i fizička lica, odnosno poljoprivredni proizvođači i nije potrebno napraviti neki dodatan ugovor, već možete biti i usmeni ugovor pored ugovora o privremeno-povremenim poslovima. Što se tiče samih sezonskih radnika, oni imaju pravo na penziono i zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu. Takođe, i dalje imaju pravo da budu registrovani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, a oni koji su korisnici socijalne pomoći i dalje mogu da je dobijaju. Udruženje „Mladi poljoprivrednici Srbije“ je mlado, ali veliko i ozbiljno. Među njima je dosta nosica poljoprivrednih gazdinstava koji često angažuju sezonske radnike, tako da su se pokazali kao dobri partneri kada je ova tema u pitanju –rekla je Jelena Sajić, koordinatorka projekta „Agro info karavan“.

Program je predstavljen i u nekoliko gradova i mesta u Srbiji, a sledeći na njihovoj mapi su: Zaječar i Negotin 13. januara i Vrbas i Sombor 15. januara. Koordinatori „Agro info karavana“ istakli su da su za sada veoma zadovoljni reakcijom svih onih koji su bili zainteresovani za ovaj projekat.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .