Naslovna // Društvo // Aleksandar Janković, mladi heroj jagodinskog Doma učenika

Aleksandar Janković, mladi heroj jagodinskog Doma učenika

Srednjoškolac samostalno odveo ženu do bolnice koja je bila u kritičnom zdravstvenom stanju. Iako o tome ništa nije pričao, ubrzo se sve saznalo. „Ovo je primer mladim ljudima kako treba da se ponašaju u takvim situacijama“ rekao je Bojan Novčić, vaspitač u Domu učenika srednjih škola u Jagodini

Bojan Novčić i Aleksandar Janković

Aleksandar Janković iz Kragujevca, inače stanar Doma učenika srednjih škola u Jagodini, verovatno nije ni slutio da će se sa svojih 17 godina naći u situaciji da nekome spasi život. Ono što se dogodilo nedavno učinilo je ponosnim ne samo njega, već i njegovu porodicu, ali i ustanovu u kojoj boravi tokom svog srednjeg obrazovanja.

Naime, Aleksandar se jednog dana po povratku iz škole našao u pravo vreme na pravom mestu. U tom trenutku video je jednu ženu kojoj je očigledno bila potrebna hitna medicinska pomoć. Kaže, video je da se sva tresla i da je u licu bila jako crvena. Kako je video da situacija nije baš uobičajena, on nije puno razmišljao, već joj je odmah pritekao u pomoć i odveo je do bolnice:

-Zajedno smo se otišli do bolnice i otišli smo do odeljenja opšte prakse. Tamo sam sve vreme sedeo sa njom dok su joj merili šećer i pritisak. Rekli su mi da je odvedem do Urgentnog odeljenja. Dali su mi kolica, odvezao sam je i sedeo sam sa njom dok je nisu zbrinuli. Lekari su mi potom rekli da mogu da idem kući. Ja sam se vratio u Dom i nikome ništa nisam pričao o tome –rekao je mladi Aleksandar ne želeći da se hvali svojim postupkom, koji i te kako zaslužuje pažnju.

Međutim, njegova „tajna“ je ubrzo izašla na videlo. Ćerka zbrinute žene se javila Domu učenika da se zahvali i tražila je dečaka iz Kragujevca koji je pomogao njegovoj majci. Već ujutru ga je dočekalo na desetine poruka na „Fejsbuku“ od strane bliskih ljudi koji su želeli da znaju da li se radi o njemu. Svi u Domu učenika bili su oduševljeni njegovim herojskim podvigom:

-Svi su pozitivno reagovali na to. Bili su srećni što sam uradio nešto dobro. Pohvalili su me vaspitači, drugari i svi ostali –rekao je sa stidljivim osmehom na licu Aleksandar.

Iz Doma učenika srednjih škola u Jagodini istakli su da su veoma ponosni na ono što je Aleksandar uradio:

-Sve što mi kao vaspitači, profesori i ostali radnici Doma učenika radimo ima za cilj da od naših učenika u Domu napravimo pre svega dobre ljude i zrele i odgovorne članove našeg društva. Ovo što je uradio Aleksandar je pravi primer mladim ljudima, ali i starijima kako se treba ponašati. Svi moramo priznati: i ono najmanje što se uradi da bi se nekome spasio život, velika je stvar –rekao je Bojan Novčić, vaspitač u jagodinskom Domu učenika srednjih škola.

Pored zahvalnosti koju je uputila Domu učenika, ćerka gospođe kojoj je pružena pomoć je iskazala želju da upozna mladog heroja i da mu se lično zahvali. Njegov podvig će se sigurno prepričavati i svakako će služiti kao dobar primer i ostalim ljudima njegove generacije, ako se budu našli u sličnoj situaciji kao Aleksandar:

-Svima bih poručio da pomognu u takvim situacijama ako su u mogućnosti. Ne treba izbegavati ljude, jer svi smo isti –rekao je ovaj mladić na kraju našeg razgovora.

Dušan Miletić

Foto: Saša Jović

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .