Naslovna // Društvo // Crveni krst Jagodine nagradio višestruke davaoce krvi

Crveni krst Jagodine nagradio višestruke davaoce krvi

Plakete su uručene za 35, 50, 75 i 100 davanja krvi. Nagradu „Široko srce“ za najhumaniju naseljenu sredinu dobilo je selo Rakitovo, za izuzetne doprinose kada je u pitanju dobrovoljno davalaštvo krvi

Foto: TV Kopernikus

Nagrade višestrukim davaocima krvi uručene su prošlog utorka, na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, u prostorijama Crvenog krsta u Jagodini.

Tom prilikom, dodeljene su nagrade onima koji su krv dali 35, 50, 75 i 100 puta, a njih su uručili Snežana Vukašinović, zamenica predsednika Skupštine grada Jagodine i predstavnici Upravnog odbora Crvenog krsta u Jagodini. Za 35 puta doniranu dragocenu tečnost, nagradu je dobilo 12 davalaca, za 50 puta njih 20, za 75 puta njih petoro je dobilo priznanje, dok je jedna jedina nagrada za 100 puta doniranu krv otišla u ruke Gorana Jevremovića iz Jagodine.

-Dosta mi znači nagrada i još više me motiviše da privučem omladinu da daje krv. Kad dajem krv, osećam se mnogo dobro i voleo bih da me ovi mladi prestignu. Sećam se prvog davanja, to je bilo 1986. godine u Zagrebu na radnoj akciji. Uplašio sam se igle, ali posle kada sam dao krv, mnogo lakše sam se osećao i od tad nisam prekidao –rekao je Goran, inače potpredsednik Udruženja „Dragan Simijonović Siki“ u Rakitovu.

-Krv sam prvi put dao na jednoj akciji u Dragocvetu. Ja sam kao gost došao tamo na poziv organizatora i onda kada sam video da drugi daju krv, onda sam rekao da danas i ja počinjem da dajem krv –rekao je Dušan Milojević iz Glavinaca, koji je nagrađen za 75 puta doniranu krv.

-Osećaj pomagati na ovaj način je vrlo prijatan. Poručujem svima da probaju. Prvi put sam krv dala u Makedoniji, to je bilo iz mladalačke radoznalosti i evo dokle smo došli. Kasnije sam shvatila koliko je to važno za one kojima je to potrebno. Ovo priznanje mi dosta znači –rekla je Ljiljana Ilić, koja je krv dala više od 50 puta. 

-Dosta mi znači ova nagrada, prvenstveno kao humanisti, jer znam da sam dosta ljudi spasio. Naših pet minuta nekome znači ceo život –rekao je Aleksandar Canić, koji je nagrađen za 35 puta doniranu dragocenu tečnost.

Foto: TV Kopernikus

Priznanje „Široko srce“ za najhumanije naseljeno mesto ove godine pripalo je selu Rakitovo, za izuzetne rezultate kada je u pitanju dobrovoljno davalaštvo krvi.

-Svako priznanje laska, pogotovo u današnje vreme kada je sve manje tolerancije i sve manje humanosti, tako da ono tek ima na značaju u ovom trenutku. Moram da napomenem da verovatno ta zasluga kao najhumanija sredina pripada prvenstveno Udruženju dobrovoljnih davalaca krvi „Dragan Simijonović Siki“ koja u ovoj godini slavi 25 godina svog uspešnog postojanja –rekao je Dejan Jevremović, predsednik Saveta Mesne zajednice Rakitovo.

Iz rukovodtsva ove humanitarne ustanove istakli su da je doniranje krvi, kako bi se spasio nečiji život veoma značajno, te i da predstavlja gest koji zaslužuje svako poštovanje.

-Krv se ne može kupiti, krv se može samo donirati i upravo se to smatra jednim od najhumanijih činova. Mi puno radimo na edukaciji mladih u srednjim školama, u završnim razredima, i postalo je prestižno postati punoletan i dati krv. U prostorijama Crvenog krsta Srbije uručene su nagrade na konkursu „Krv život znači“. Naš dobitnik prve nagrade u Jagodini za likovni rad učenika od prvog do četvrtog razreda, Aleksej Radovanović, dobio je drugu nagradu u okviru nacionalnog društva, što znači da davalaštvo krv u našoj sredini ima budućnost i perspektivu –rekla je Tatjana Ristić, sekretarka Crvenog krsta grada Jagodine.

Posle svečane dodele priznanja, usledilo je i zajedničko fotografisanje. Iz Crvenog krsta Jagodine pozivaju sve zdrave ljude dobre volje da se priključe akcijama davanja krvi i da na taj način pomognu onima kojima je to najpotrebnije.

D.M.

tagovi: , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .