Naslovna // Društvo // Dan pobede nad fašizmom obeležen i u Jagodini

Dan pobede nad fašizmom obeležen i u Jagodini

Vence na tri lokacije u gradu položili predstavnici Skupštine grada Jagodine, Gradskog odbora SUBNOR-a i predstavnici Izviđačkog odreda „Boško Đuričić“

Foto: TV Kopernikus

Dan pobede nad fašizmom, deveti maj, obeležen je danas u Jagodini: na groblju palih boraca Narodnooslobodilačkog rata i na spomen groblju Crvenoarmejaca palih za oslobođenje Srbije. 

Vence su položili predstavnici Skupštine grada Jagodine, kao i pripadnici Gradskog odbora SUBNOR-a. Iz ove organizacije istakli su značaj obeležavanja ovog datuma:

-Srbija je oduvek vodila odbrambene ratove. I u Prvom, ali i u Drugom svetskom ratu imali smo iste probleme. Fašizam je nadirao, želeo je da vlada, želeo je okupaciju država i naroda. Napadom na Srbiju 1941. godine i Jagodina je počela da daje otpor i tada je u tim borbama nastradalo oko 40 građana i vojnika. Sa jagodinskog područja bilo je 1125 boraca i 100 građana u Prvom, a oko 780 njih u Drugom svetskom ratu. Cela tadašnja Jugoslavija dala je negde oko milion i šeststo hiljada ljudi. Želim da građani koliko god je moguće više obrate pažnju na ove spomenike. Mnogi imaju svoje potomke koji su učestvovali i davali svoje živote i njima na neki način treba da se odužimo –rekao je Miroslav Malenović, član Gradskog odbora SUBNOR-a.

Tradicionalno, venci su položeni i na spomenik palim ratnicima od 1912. do 1918. godine, na Gradskom skveru u Jagodini. Pored predstavnika Skupštine grada i Gradskog odbora SUBNOR-a, događaju su prisustvovali i predstavnici Izviđačkog odreda „Boško Đuričić“ iz Jagodine.

Dan pobede nad fašizmom obeležava se u znak sećanja na deveti maj 1945. godine kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .