Naslovna // Društvo // “Dani Sretena Adžića”: Održan peti filmski festival Doma učenika srednjih škola u Jagodini

“Dani Sretena Adžića”: Održan peti filmski festival Doma učenika srednjih škola u Jagodini

Učestvovalo je 20 filmova i 19 domova učenika naše zemlje. Najboljima su dodeljene nagrade, a dan kasnije glumac Nikola Popović održao je radionicu na temu snimanja filma

Foto: TV Kopernikus

Filmski festival „Dani Sretena Adžića“ jagodinskog Doma učenika srednjih škola, peti po redu, održan je proteklog petka u amfiteatru Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini. Ove godine učestvovalo je 20 filmova iz 19 domova učenika srednjih škola sa teritorije cele Srbije.

Radi se o jedinstvenoj manifestaciji kada su domovi učenika srednjih škola u pitanju na tetitoriji cele naše zemlje, a iz organizacije su istakli da su zadovoljni što je ova njihova tradicija nastavljena posle dve godine pauze zbog pandemije korona virusa.

-Oduševila sam se koliko je domova učestvovalo i koliko su se svi potrudili. Kada su domovi učenika srednjih škola u Srbiji u pitanju, postoje dve jedinstvene manifestacije. Jedna je Festival ljubavne poezije „Ivan Pangarić“ u organizaciji Doma učenika u Somboru, a druga je naš filmski festival. Održavaju se Domijade koje su jako bitne, ali ovo je nešto novo i drago nam je što je taj novitet baš kod nas. Cilj je da deca iskoriste modernu tehnologiju na jedan pozitivan način i da se dodatno angažuju u tom smeru –rekla je Jelena Martinović, organizatorka festivala.

Pored nje, u žiriju su bili i poznati jagodinski dramski umetnici: Petar Mitić i Violeta Pešić.

-Zadovoljan sam količinom prijavljenih filmova i interesovanjem učenika za ovakav festival. Mogu slobodno da kažem da je dosta visok kvalitet radova sa decom, kao i sam kvalitet izrade filmova. Glumci su jako dobri. Primetio sam ne jednog, nego više budućih kolega i koleginica –rekao je Mitić.

Foto: TV Kopernikus

Učenici su se svojski potrudili da predstave život u domu tokom svog školovanja na komičan način, što je i bila ovogodišnja tema. Oni su istakli da im je bilo veliko zadovoljstvo da učestvuju na jednoj ovakvoj manifestaciji.

-U našem filmu se radi o navici novih učenika na dom i o tome kako se oni tu snalaze kada stignu. Bilo je pomalo naporno dok smo sve smislili i dok smo se dogovorili ko će da glumi, ali je na kraju ispalo super. Ja sam prvi put na jednom ovakvom događaju i baš mi se sviđa, jako je lepo –rekla je Milica Uskoković iz vršačkog Doma učenika srednjih škola.

-Naš film se zove „Dom kao TV lice“. Predstavlja vaše novinarsko zanimanje i povezuje ga sa domom. Reč je o jednom novinaru koji zajedno sa svojim snimateljem prolazi kroz dom i uživam u domskih senzacijama i pričama. Pisali smo scenario oko dve-tri nedelje, a snimanje je trajalo dva dana. Jako smo uživali i zadovoljni smo kako je sve ispalo na kraju. Oduševljeni smo ovom manifestacijom i drago nam je da ovako nešto postoji u Srbiji –rekao je Dušan Dopuđa iz beogradskog Doma učenika srednjih škola „Jelica Milovanović“.

-Našim filmom smo hteli da predstavimo život u domu na taj neki komičan način i kako se odvijaju ljubavi u domu. Na filmu su rade samo cimerka i ja bez ičije pomoći. Jako smo ponosne na to i to je naših ruku delo. Jako smo zadovoljni kako su nas ugostili u Domu učenika u Jagodini. Organizacija je super, sve je predivno i nemamo zamerke. Sva očekivanja su ispunjena –rekla je Tijana Popović iz beogradskog Učeničkog centra „Karađorđe“.

Sastavni deo festivala bio je nastup orkestra Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, kao i nastup učenika Martina Rakića na klaviru. Dan posle održavanja festivala, u sali jagodinskog Doma učenika, mladi glumac iz Užica Nikola Popovića prisutnima je održao radionicu na temu snimanja filma, posle čega su svi učesnici imali priliku da obiđu sve znamenitosti grada Jagodine.

Foto: TV Kopernikus

NAGRAĐENI UČESNICI PETOG FILMSKOG FESTIVALA

Dom učenika srednjih škola iz Jagodine dobio je dve nagrade za svoj film „Nikad nije rano, a ni kasno“: za najbolju režiju i najbolju glumicu, koja je pripala Tijani Matić, za ulogu vaspitačice. Dom učenika srednjih škola iz Užica osvojio je tri nagrade: za najbolje specijalne efekte, najboljeg glumca, koja je otišla u ruke Dženisa Poturka za uloge Džena i Penivajza u filmovima „Nesrećni srećko“ i „Ukleta knjiga 2“, kao i specijalna nagrada „Slike koje govore“. Prema odluci žirija, film je najbolje izmontirao Dom učenika srednjih škola u Leskovcu, a radi se o ostvarenju „Ljubav, komplikovana je to stvar“. Ova ustanova dobila je i nagradu publike. Nagrada za najbolji tekst pripala je Domu učenika srednjih škola u Vršcu za film „Svaki početak je težak“, dok je priznanje za najbolju originalnu muziku osvojio film „Promo ritam“ Doma učenika srednjih škola iz Kraljeva. Nagradu za najbolju epizodnu ulogu podelile su Emina Salihović, za ulogu spremačice u filmu „Čitaš li lektire?“ Doma učenika srednjih škola u Subotici i Anđela Petković za ulogu babe u filmu „Nek spadnu maske“ Poljoprivredno veterinarske škole sa domom učenika „Svilajnac“. Priznanje za kompletan utisak dobio je Dom učenika „Jelica Milovanović“ u Beogradu za film „Dom kao TV lice“.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .