Naslovna // Društvo // Dvadeset kompjutera za nove generacije đaka

Dvadeset kompjutera za nove generacije đaka

 

Jagodinska osnovna škola “ Milan Mijalković” dobila je ovih dana vrednu donaciju. U pitanju je dvadeset kompjutera, čiji je darodavac nekadašnji đak ove škole Dragan Milošević, advokat iz Čikaga.

Svaka školska godina je novina za prosvetne radnike, đake i roditelje jer u toku leta, kada su školarci na raspustu, posao za zaposlene u jednoj obrazovnoj ustanovi se ne završava. To je vreme za popravke, rad na infrastrukturi i poboljšanju uslova rada za narednu školsku godinu. Tako je bilo i ovog leta, u Osnovnoj školi “Milan Mijalković” u Jagodini, gde su, nakon sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave izražene potrebe za novim stazama i sanacijom dela krovne konstrukcije. Ali to nije sve.

-Ono što ovu školsku godinu izdvaja od prethodnih jeste jedna lepa priča kojoj se nismo nadali, a tiče se posete  bivšeg učenika Dragana Miloševića, koji je stigao u jednu neformalnu posetu, predstavio nam se kao naš bivši đak, razmenio sečanja iz tih dana i rekao ko su mu bili učitelji i razredne starešine. Prošetali smo školom, u kojoj je, kako on kaže, vreme stalo u onu godinu kada je zauvek naputio svoj rodni grad. On je imao želju da nešto pokloni svojoj školi, tako da smo, zahvaljujući njemu, dobili dvadeset komjutera za informatički kabinet, koje će koristiti učenici od petog do osmog razreda. Ova donacija nas je zaista mnogo iznenadila i obradovala, jer u ovo teško vreme za prosvetu, malo je onih koji imaju mogućnosti da obraduju decu. Zaista nismo očekivali ovako vredan poklon! Priča jeste lepa i nesvakidašnja, osećate se ispunjeno, prvo zato što je jedan tako uspešan čovek bio učenik vaše škole i vratio se ponovo u nju da je poseti. To samo govori kakav je karakter tog veliko čoveka. Drugo, što je njegov gest primer i za ostale da u vremenima kada obično govorimo o onome što nemamo i nemamo vremena da uživamo u onome što imamo, postoje ljudi koji dele drugima bez ikakve potrebe da to neko vidi i čuje, rekla je Vesna Milosavljević, direktorka Osnovne škole “Milan Mijalković” u Jagodini.

Dragan Milošević, nekadašnji đak škole “Milan Mijalković” nije želeo medijsku pažnju prilikom uručenja ove nadasve vredne donacije svom rodnom gradu i školi. Kako saznajemo, jedan je od vrlo uspešnih advokata u Čikagu, a učenik  jagodinske osnovne škole bio je do 1989. godine, nakon čega se sa roditeljima preselio u Ameriku, kao aktivan član dijaspore.

Donacija je došla u pravo vreme, kada informatika postaje obavezan predmet u osnovnim školama za učenike petog razreda pa će dotrajala i zastarela oprema informatičkog kabineta ove osnovne škole biti zamenjena novom i savremenom, zahvaljujući humanosti jednog čoveka, čiji gest dobre volje služi na čast svim Jagodincima.

T.M.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .