Naslovna // Društvo // Gerontološki centar u Jagodini obeležio 60 godina postojanja i uspešnog rada

Gerontološki centar u Jagodini obeležio 60 godina postojanja i uspešnog rada

Pored direktora Milana Stojanovića, prisutnima se tokom svečane akademije u jagodinskom Centru za kulturu obratila i Biljana Zekavica, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, a priređen je i prigodan kulturno-umetnički program

Foto: TV Kopernikus

Gerontološki centar grada Jagodine obeležio je, protekle srede u sali Centra za kulturu „Svetozar Marković“ u Jagodini, veliki jubilej – 60 godina postojanja i uspešnog rada.

Tokom svečane akademije povodom ove značajne godišnjice, direktor Milan Stojanović rekao je da je ovo prilika da se sumiraju postignuti rezultati i istaknu ciljevi daljeg razvoja.

-Svet se u 21. veku ozbiljno suočava sa starenjem stanovništva što je dovelo do izražajne potrebe za jačanjem mehanizama koji omogućavaju socijalno uključivanje i sprečavanje svih vidova diskriminacije starijih osoba. Stoga je i prioritet naše ustanove da korisnicima pružimo najsavremeniju negu, a da se s druge strane osećaju kao kod kuće, trudeći se da im omogućimo da učestvuju u svim vidovima društvenog života u skladu sa njihovim potrebama i mogućnostima –istakao je Stojanović tom prilikom.

Foto: TV Kopernikus

On je takođe rekao i da ih je pandemija korona virusa u protekle dve godine sprečila u realizaciji mnogobrojnih tradicionalnih aktivnosti, ali da mu je drago što se sa stabilizacijom epidemiološke situacije, vraćaju uobičajenom načinu funkcionisanja.

-Zahvalio bih se svim zaposlenima i korisnicima koji su pokazali veliku odgovornost u pogledu poštovanja svih propisanih mera tokom pandemije korona virusa. Uz pomoć resornog ministarstva i delom iz sopstvenih sredstava, uspeli smo da realizujemo veliki broj investicija. Sve su namenski planirane i realizovane, sa ciljem da život naših korisnika učinimo što lepšim, vodeći računa o ekološkom aspektu i o uštedi energije. Stručnost i iskustvo koje imamo naš su glavni oslonac, jer smo ciljeve jasno postavili i znamo ne samo šta, već i kako treba raditi. Takvim delovanjem, Gerontološki centar Jagodine, kao respektabilna insititucija socijalne zaštite u Srbiji, nastavlja rad vodeći računa o svakom korisniku i zaposlenom –rekao je direktor.

Biljana Zekavica, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, istakla je da će Ministarstvo uvek pružati svu potrebnu podršku ustanovama socijalne zaštite u našoj zemlji.

-Sigurna sam da je bilo mnogo izazova i teških trenutaka, ali sam potpuno sigurna da su svi prevaziđeni sa uspehom. To je ono što je snaga sistema socijalne zaštite i ove ustanove. Ja sam sigurna da nas, osim prethodnih izazova, čeka sigurno i puno pobeda. Ja im se unapred radujem. Ovi susreti i ovakvi jubileji nam između ostalog služe i da se podsetimo lepih i manje lepih, teških situacija, ali i da nekako shvatimo da smo na dobrom putu, u stvari da smo pobednici –istakla je Zekavica.

Foto: TV Kopernikus

Sastavni deo svečanosti bio je i prigodan kulturno-umetnički program koji se sastojao od vokalnog nastupa Dušanke Kadrić, korisnice Gerontološkog centra, koja je izvela pesmu „Jutros mi je ruža procvetala“, instrumentalnog nastupa kvarteta Škole za muzičke talente , glumačkih nastupa Petra Mitića i folklora. To je bila prilika da se prikaže i kratkometažni film o svim dostignućima ove ustanove u proteklih šest decenija. Iz rukovodstva Gerontološkog centra u Jagodini istakli su da će raditi i dalje, te i da ih uz podršku resornog ministarstva, grada Jagodine i svih zaposlenih – čeka lepa budućnost.

Podsećanja radi, zahvaljujući odluci Narodnog Odbora Sreza Svetozareva, 12. oktobra 1962. godine doneta je odluka o osnivanju Doma za zbrinjavanje starih. Za ovih 60 godina postojanja, više od 5000 ljudi je današnji Gerontološki centar u Jagodini, nazivalo drugom kućom, a danas u njemu boravi 255 korisnika i radi 120 ljudi.

D.M.


tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .