Naslovna // Društvo // Jagodinci čuvaju sećanje na Živojina Gligorijevića

Jagodinci čuvaju sećanje na Živojina Gligorijevića

Vence na spomenik krajputaš, kao i svakog 21. novembra, položili su predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a i članovi porodice Gligorijević

Foto: TV Kopernikus

Polaganjem venaca na spomenik krajputaš u Jagodini, protekle nedelje 21. novembra, odata je počast Živojinu Gligorijeviću. Radi se o heroju Kolubarske bitke koji je poginuo tog dana 1914. godine i tako dao život za slobodu svoje zemlje.

Vence su položili  članovi njegove porodice i predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a u Jagodini. Oni su istakli da na ovaj način čuvaju sećanje na Gligorijevića i značajan period naše istorije:

-U Kolubarskoj bici poginulo je 22 hiljade srpskih vojnika, a 91 hiljada je ranjeno. Jedan od tih nastradalih je i naš sunarodnik Živojin Gligorijević kome odajemo poštu. Kroz njegov lik, simbolizujemo ukupna stradanja srpske vojske u tom periodu –rekao je Ljubomir Ostojić, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a u Jagodini.

-Moja prababa Aleksija je htela da se ne zaboravi to što je on poginuo i što je dao život za ovu zemlju. Ona je sagradila ovaj spomenik iako znamo da su vremena tada bila teška i da se tada nije imalo para. Ona je ostala sa troje nejači, da ih čuva i da brine o njima. Ona je smogla snage, našla novac i sagradila ovaj spomenik, da ima gde da pusti suzu, da kaže svojoj deci gde je njihov otac poginuo i da ostane za sva vremena zabeleženo. Moj pradeda nije imao drugu šansu za život i da bira šta hoće. Ispred njega su bili neprijatelji. On je svoj život dao, ispunio dužnost prema državi i svojoj porodici –rekao je njegov praunuk Dragan Gligorijević.

Prema njegovim rečima, telo Živojina Gligorijevića nikada nije pronađeno.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .