Naslovna // Društvo // Jagodinska biblioteka obeležila 111. rođendan

Jagodinska biblioteka obeležila 111. rođendan

Posle duže pauze zbog epidemije koronavirusa, ova ustanova kreće rad sa korisnicima od srede, 29. aprila u terminu od 8 do 13 časova

Jagodinska biblioteka ima više od 100 hiljada naslova

Na inicijativu bibliotekara Narodne biblioteke u Beogradu Jovana Tomića, koja je prihvaćena ukazom Kralja Petra davne 1909. godine, 27. aprila, pre 111 godina, osnovana je Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“ u Jagodini. Jedna je od najopremljenijih ustanova ove vrste u Srbiji i kao takva – od velikog je značaja za grad, rekao je direktor dr Marko Bojić:

-Slavimo i 169 godina postojanja jagodinskog čitališta, odnosno od kada ono pominje. Narodna biblioteka je najstarija ustanova kulture u Jagodini i veliki značaj ima za sve sugrađane. Mi imamo 4000 korisnika, preko 100 hiljada naslova. Korisnici stalno zovu i pitaju kad krećemo sa radom. Danas i sutra radimo dezinfekciju ustanove, a mogu da obavestim da sa radom sa korisnicima krećemo od srede, 29. aprila,  u terminu od 8 do 13 časova –rekao je Bojić.

Jagodinska biblioteka od prošle godine poseduje i 3D štampač, a zaposleni se ovih dana bave proizvodnjom vizira za medicinske radnike koji su njima trenutno potrebni. Svi čitaoci, putem zvaničnog sajta ove ustanove, mogu da pristupe starim i retkim knjigama, kao i zavičajnom fondu. Najmlađi ljubitelji pisane reči mogu da čitaju vanredni broj elektronskog književnog časopisa za decu „Slova na struju“, a već od srede, 29. aprila, biblioteka će ponovo početi sa radom, na veliku radost jagodinske čitalačke publike.

Dušan Miletić

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .