Naslovna // Društvo // Jagodinska biblioteka u trećoj fazi regionalnog projekta “Digitalni građanin”

Jagodinska biblioteka u trećoj fazi regionalnog projekta “Digitalni građanin”

Prema rečima zaposlenih, u planu je da zaposleni završe još dve obuke, kako bi stečeno znanje preneli deci koja su zainteresovana za učenje o ovoj oblasti


Ivica Lazarević, Ivana Pešić, Suzana Tanasijević i Marko Bojić (s leva na desno): Foto TV Kopernikus

Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“ u Jagodini, od 2019. godine uspešno realizuje projekat „Digitalni građanin“, u koji je uključena zajedno sa još 20 biblioteka iz Srbije. Zahvaljujući konkurisanju i donatorima, ova ustanova je dobila raznovrsnu edukativnu opremu poput mikrobit računara, elektronskih setova i 3D štampača. U nedavno realizovanoj trećoj fazi, ova ustanova dobila je i dodatnu opremu koja će zaposlenima, odraslima i deci dodatno olakšati proces učenja o programiranju:

-Imamo ovaj uređaj, odnosno robota, gde možemo da ubodemo mini kompjuter i sada možemo da programiramo robota, tako da uz pomoć ultrazvučnog senzora samostalno izbegavamo prepreke ili uz pomoć ovog detektora da detektujemo boju, tako da prati linije. To bi sigurno zainteresovalo decu da počnu da se bave programiranjem, a kasnije mogu da pređu i na neke teže programske jezike. Suština je da je to da je najteži sam početak, a ovo je način da mi zainteresujemo mlade da se bave ovom perspektivnom oblašću –rekao je Ivica Lazarević, bibliotekar.

Posle usavršavanja znanja zaposlenih, ova ustanova kulture do sada je realizovala veliki broj edukativnih radionica za decu na kojima se učilo o programiranju. Do sada je održano njih 56 u okviru kojih je edukovano ukupno 1026 polaznika, a od tog broja – 721 učenik je iz osnovnih škola. Posebno ih raduje što je veliki broj devojčica bio zainteresovan za obuku iz ove oblasti:

-Uticali smo na rodnu ravnopravnost. Mislim da smo razbili mit o tome da je programiranje određeno samo za muškarce. Imamo jednostavno takav utisak da su kroz naše radionice brojne devojčice izrazile kreativnost, umeće i znanje iz ove oblasti, tako da se nadamo da će neke od njih postati i uspešni programeri –rekla je Ivana Pešić, viši diplomirani bibliotekar na Odeljenju opštih poslova u Narodnoj biblioteci “Radislav Nikčević” u Jagodini.

Iz Narodne biblioteke “Radislav Nikčević” u Jagodini istakli su da su ponosni što su deo ovog projekta, koji je pomogao kako zaposlenima, tako i deci u Jagodini da usavrše svoje znanje iz oblasti programiranja:

-Glavni cilj projekta “Digitalni građanin” je taj da se kroz njegovu implementaciju, javne biblioteke transformišu u digitalne, inovativne i obrazovne centre za razvoj daljih digitalnih kompetencija, znanja i veština dece i odraslih. Narodnu biblioteku u Jagodini već deceniju unazad karakteriše proaktivna uloga u društvu, preduzimljivost u prepoznavanju i produktivnost u rešavanju problema u lokalnoj zajednici. Tako smo mi bili inicijator i pokretač brojnih programa i servisa koji su za krajnji rezultat imali unapređenje kvaliteta života ljudi –rekla je Suzana Tanasijević, viši diplomirani bibliotekar na Odeljenju matičnih poslova u Narodnoj biblioteci “Radislav Nikčević” u Jagodini.

Planovi jagodinske biblioteke su da zaposleni u ovoj ustanovi završe dve obuke koje su predviđene za upotrebu nove opreme i da posle toga stečeno znanje i dalje prenose svoj deci koja su zainteresovana za sticanje novih, digitalnih veština.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .