Naslovna // Društvo // Jagodinska Gimnazija na obuci o borbi protiv korupcije

Jagodinska Gimnazija na obuci o borbi protiv korupcije

Obuka je trajala dva dana, a učenici će zajedno sa svojim profesorima organizovati i nekoliko radionica i događaja vezanih za ovu temu, kako bi je približili svojim vršnjacima

Obuka je trajala dva dana i prisustvovalo joj je 20 učenika i 10 nastavnika

Dvodnevna edukativna radionica o borbi protiv korupcije održana je 14. i 15. novembra u Velikoj Plani. Među 10 profesora i 20 učenika iz pet regiona Srbije bili su i predstavnici Gimnazije “Svetozar Marković” iz Jagodine. Događaj je organizovalo Udruženje građana “Svet reči” u saradnji sa američkom Ambasadom.

Prvi ciklus obuke održan je 2016. godine, a tokom ovog drugog seminara, prisutni su učili o pojmu korupcije, uzrocima i posledicama ovog društvenog problema, ali o tome šta se može uraditi po tom pitanju. Profesorka sociologije u jagodinskoj Gimnaziji Marija Stanojević istakla je da se radi o važnoj temi, pogotovo za mlade ljude:

-Pažnja je bila fokusirana na to da ne govorimo samo o određenim profesijama i korupciji na nekom institucionalnom nivou. Krenuli smo od toga šta je koruptivno u našem ponašanju. Ako blagajnik odeljenja iskoristi novac koji mu je odeljenje poverilo, ako se novac skuplja u određene svrhe, a on ga iskoristi za neku ličnu potrebu i posle toga vrati novac, onda je i to oblik koruptivnog delovanja. Treba da se spozna koja je naša uloga u tom lancu korupcije –rekla je profesorka.

Ivona Batalović i Anđela Maksimović

Jagodinsku Gimnaziju predstavljale su dve učenice četvrtog razreda: Anđela Maksimović i Ivona Batalović:

-Bilo je jako interesantno. Okupili smo se sa našim vršnjacima iz cele Srbije da razgovaramo o ovoj temi koje smo svi svesni, ali o kojoj se retko govori. Kroz tih 10 edukativnih sati postali smo elokventniji o toj temi, tako da sutradan možemo da skrenemo pažnju našim vršnjacima šta korupcija znači i kako da je prepoznamo –rekla je Anđela.

-Ovo je jedno vrlo zanimljivo iskustvo. Nešto novo smo naučili o korupciji i njenom pojavnom obliku. Družili smo se sa vršnjacima i sa njima aktivno delovali u borbi protiv korupcije –rekla je Ivona.

Gimnaziju “Svetozar Marković” iz Jagodine u narednom periodu očekuje niz aktivnosti koje će se ticati ovog društvenog problema. Najpre će biti organizovan informativni panel, a potom će učenici koji su prošli obuku održati 10 radionica na ovu temu za vršnjake iz svoje i drugih srednjih škola. Centralni događaj na ovu temu biće održan na Gradskom trgu u Jagodini 9. decembra sa početkom u 11:55 minuta.

Dušan Miletić

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .