Naslovna // Društvo // Kalenic – riznica srpstva

Kalenic – riznica srpstva

Pred 44. sabor „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“

U Rekovcu je juče, u ponedeljak, održan sastanak Organizacionog odbora 44. sabora „ Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ koji je tematski nazvan Kalenić – riznica srpstva.

Predsednik Organizacionog odbora Sabora i predsednik opštine, Predrag Đorđević je okupio oko sebe tim saradnika i iskusnih stručnjaka kako bi se utvrdio program i koncepcija. Sabor narodnog stvaralaštva održaće se širom prelepih levačkih sela, to su takozvani predsaborski dani, a njegov najsvečaniji deo je u samom srcu Levča, kraj šest vekova starog manastira Kalenić, 3. i 4. avgusta.

U kulturnom programu, pod nazivom „ Kalenić – riznica srpstva“ učestvovaće Hor i folkor AKUD „ Ivan Lola Ribar, pod dirigenstkom palicom Milovana Pančića. Folklor će izvoditi odlomke iz predstave „ Freska viva“ – ženski oro i rusalije, skromaška igra i ženska igra povrateškoto, muška igra nadigravanje i igre iz Šumadije. Hor „Lola“ na svom repertoaru imaće pesme „Svjati bože“, „Tebe pojem“, odlomak iz Liturgije, kao i Drugu rukovet „Iz moje domovine“ (odlomci) od Stevana Stojanovića Mokranjca.

Između nastupa hora i folklora predstaviće se glumci Momir Bradić, Bojan Krivokapić, Andrija Kuzmanović, Viktor Savić, Petar Strugar i Nenad Heraković. Oni će govoriti stihove i odlomke iz dela Vaska Pope, Dobrice Erića, Svetog Save, Despota Stefana Lazarevića, kao i Milanskog edikta.
Očekuje se zaista dobar program, puno gostiju i veliki broj kulturno-umetničkih društava iz zemlje i inostranstva.

Naravno, treba se setiti i Brativoja Markovića, osnivača Sabora koji je Levču u nasleđe ostavio tako vrednu tradicionalnu manifestaciju.
Kalenić – riznica srpstva u ta dva dana biće sinonim srpke duhovnosti, tradicije, kulture. Šest vekova blista njegova lepota nad lepotama i nesebično daruje ljibav svima koji rodu srpskom pripadaju.
Biljana Tomić
Foto: A. Dobrosavljević

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .