Naslovna // Društvo // Kolege iz inostranstva posetile OŠ “Milan Mijalković” u Jagodini

Kolege iz inostranstva posetile OŠ “Milan Mijalković” u Jagodini

Učitelji su došli iz Španije, Velike Britanije, Poljske, Češke i Turske. Učenici pripremili prigodan program dobrodošlice, a gosti će tokom pet dana boravka u Jagodini imati prilike da se upoznaju sa obrazovnim sistemom Srbije i znamenitostima Jagodine i okoline

Foto: TV Kopernikus

Jagodinska Osnovna škola “Milan Mijalković” ugostila je juče kolege iz inostranstva koje su ih posetile u okviru “STEAM” projekta u kom zajedno učestvuju, a koji finansira Fondacija “Erasmus”.

U projektu STEAM, čiji je slogan “Naš inovativan put do učenja”, ova jagodinska škola učestvuje sa još pet zemalja: Češkom, Poljskom, Turskom, Velikom Britanijom i Španijom. Tokom svog petodnevnog boravka u Jagodini, gosti će se upoznati sa obrazovnim sistemom Srbije i znamenitostima Jagodine i okoline. Po samom dolasku, pohvalili su i saradnju sa Osnovnom školom “Milan Mijalković”, te istakli i značaj ovog projekta za sve učenike.

-Naša saradnja je odlična i ovo je divna zemlja. Učitelji su uradili dosta da se ovde osećamo prijatno. Unapred smo se radovali da ih vidimo –rekla je Hajdi Prajs, učiteljica u Velikoj Britaniji.

-Dugo se poznajemo sa timom iz Srbije. Volimo se i poštujemo međusobno i jako smo povezani –istakao je Mustafa Jetkin, učitelj iz Turske.

Ova osnovna škola ima status “eTwinning” ustanove. Kao takva predstavlja model i uzor modernog pedagoškog pristupa, ne samo u Srbiji, već i u Evropi. Da kao obrazovna ustanova ide dobrim putem, pokazuje i njeno učešće u ovom programu. On obuhvata nauku, tehnologiju, mašinstvo, umetnost i matematiku i kroz njega deca na moderan i zanimljiv način uče nove stvari.

-Deca su odmalena radoznala. Ovaj način učenja omogućava da na lakši način isprepliću sva ta znanja iz svih tih nauka. Takođe, na lepši način dolaze do novih saznanja, sama se spremaju za neka nova zanimanja za 21. vek i ovaj projekat im ojačava digitalne kompetencije, što je u današnje vreme veoma neophodno –rekla je Slađana Aćimović, učiteljica u ovoj školi.

Foto: TV Kopernikus

Iz Osnovne škole “Milan Mijalković” naglasili su da su da je ovaj projekat jako značajan za njih, kao i poseta njihovih kolega iz inostranstva.

-Mi se radujemo svakom projektu. Već imamo iskustva u ovome. To je tek jedan od projekata koje radimo, a ovaj nam je posebno značajan, jer nam prvi put dolaze evropske delegacije u ovako velikom broju. To su naše kolege iz pet zemalja koje su prepoznale rad sa decom. Svidelo im se ono što radimo, te su došli ovde da vide kako mi to radimo –rekla je direktorka.

Učenici su gostima prigodnom priredbom poželeli dobrodošlicu, što su oni pozdravili burnim aplauzima, a Osnovnu školu “Milan Mijalković” već u januaru očekuje uzvratna poseta kolegama u Poljskoj.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .