Naslovna // Društvo // Ljubitelji džipova iz Jagodine: Vrele gume ljubav od detinjstva

Ljubitelji džipova iz Jagodine: Vrele gume ljubav od detinjstva

Bane preferira udobnost i klimu u vozilu, dok je Željku samo bitno da ide kako treba. U nameri da formiranju Udruženje i mogućoj organizaciji prve Džipijade u Jagodini imaju veliku podršku oca Saše, takođe ljubitelja automobila

Željko, Saša i Bane Milutinović (sleva na desno)

Željko i Bane Milutinović osamnaestogodišnji su blizanci iz Jagodine. Fizički su skoro isti, a donekle su im takva i interesovanja. Pored toga što obojica pohađaju isti smer u Prvoj tehničkoj školi, ovi momci gaje ljubav prema automobilima, a naročito prema džipovima. Sve je počelo još od ranog detinjstva: od vožnje automobila na baterije do pravih, ozbiljnih četvorotočkaša:

-Ljubav prema džipovima imamo još od malih nogu. Tada smo vozili džipove na baterije, a kasnije smo zavoleli ove malo jače, ozbiljnije. To je dovelo do toga da volimo trke i „džipijade“. Otac nam je preneo tu ljubav i podržavao nas je u svemu tome –rekao je Željko, a sa njim se složio i njegov brat:

-Zajedno smo počeli da vozimo malo slabije džipove, pa na kraju ove ozbiljnije. Brzo smo položili i dobili vozačke dozvole, kao i dozvolu od oca da se bavimo ovime –rekao je Bane.

Širom Srbije, u mnogim gradovima i mestima, od severa do juga, održavaju se brojne manifestacije posvećene ljubiteljima ovih vozila,  takozvane „džipijade“. Braća su posetioci još od malih nogu, a kad su stasali u mladiće, postali su i njihovi učesnici. Sa svake od njih nose pozitivna iskustva koja danima prepričavaju:

-Bili smo na mnogo džipijada: u Novom Pazaru, Tutinu, Požarevcu, Paraćinu, Golupcu, Zrenjaninu, Novom Sadu, Rumi, na Zlatiboru… Upoznali smo puno drugara koji su nas uvek lepo dočekali i sada bi mi hteli da njih ugostimo i da im se odužimo za sve –rekao nam je Željko, a Bane je dodao da su im te posete bile ne samo zabavne, već i korisne:

-Upoznali smo neke ljude koji se bave mehanikom i koji poznaju automobile. Naučili su nas kako da nešto dodamo, oduzmemo, kako da džipovi idu bolje. Mnogo smo naučili, tako da kada nešto naučimo, posavetujemo i mi druge. Pomažemo se kako ko ume i kako ko zna –rekao je Bane.

Ljubav prema džipovima, blizancima je preneo otac Saša

Svojim džipovima obišli su gotovo sve događaje ovog karaktera u Srbiji, a sada im je želja da tako nešto imaju i u svom gradu. Za početak, planiraju da oforme Udruženje ljubitelja džipova u Jagodini, a ako im se ta želja ostvari, onda bi na red došla i organizacija džipijade, koja bi prema njihovim rečima, bila magnet za ljubitelje automobilizma iz cele Srbije:

-Polako želimo da osnujemo Udruženje, a kasnije i neku “džipijadu”. Upoznali bi ljude sa sa gradom i planinama. Imamo Crni vrh i Juhor, da se i ovde družimo na taj način –rekao je Željko, a to je potvrdio i njegov brat:

-Otvorili bi klub i pozvali bi što više drugara. Upoznali bi ih sa Jagodinom, pokazali naše terene, kao i sve atrakcije koje imamo u Jagodini: vodopad, Muzej voštanih figura i zoološki vrt. Svi su dobrodošli, mogu da budu gledaoci i nema nikakvih ograničenja. Ovde i te kako ima više uslova nego u Golupcu za održavanje “džipijade” –rekao nam je Bane i dodao da još uvek ne razmišlja da se ovime profesionalno bavi. Kaže, ne zna da li može od ovoga da se živi, ali ljubav postoji bez obzira na sve.

Dok Bane više voli udobnije džipove sa klimom, Željku je bitnije da ima ono osnovno i da narodski rečeno, završava posao. Naravno, bezbednost je obojici na prvom mestu. U nameri da oforme klub, ovi mladići imaju veliku podršku svog oca Saše, kome je takođe otac preneo ljubav prema automobolima:

-Mogu da kažem da je naš grad kao turistička destinacija i te kako prepoznatljiv. Gde god da se pojavimo kao građani Jagodine, stvarno nas dobro prihvate i ugoste. Sinovi su punoletni i oni bi voleli da otvore džip klub, ja to prepuštam njima. Mi smo, po nekoj mojoj evidenciji, obišli 27 klubova širom Srbije. U svakom od njih ima minimum 10 džipova. Prvo bi pozvali ove ljude iz Jagodine koji imaju džip, pa bi pozvali ljude iz tih 27 klubova koje smo obišli. Iz svakog bi došla bar po tri džipa, to su naši drugari koji bi nam se sigurno odazvali tako da bi tu sigurno bilo 80 vozila –rekao je Saša i dodao da su sve generacije dobrodošle, kao i to da ne prave nikakve razlike. Vlasnik bilo kojeg džipa može da bude član kluba.

S obzirom na to koliku ljubav gaje prema džipovima, ovi momci su zajedno sa svojim četvorotočkašima na i te kako dobrom putu da svoju ideju sprovedu u delo, te pozivaju sve ljubitelje ovih vozila iz Jagodine da im se priključe i pomognu u realizaciji svoje ideje.

Dušan Miletić

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .