Naslovna // Društvo // Na današnji dan počeo Prvi svetski rat: Položeni venci na spomenik palim borcima u Jagodini

Na današnji dan počeo Prvi svetski rat: Položeni venci na spomenik palim borcima u Jagodini

To su uradili pripadnici Gradskog odbora SUBNOR-a i članovi Gradskog i Okružnog udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1918. godine

Foto: TV Kopernikus

Polaganjem venaca na spomenik palim borcima u Jagodini, pripadnici Gradskog odbora SUBNOR-a u Jagodini i Gradskog i Okružnog udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1918. godine odali su počast vojnicima i civilima koji su stradali tokom Prvog svetskog rata.

Prema rečima istoričara mr-a Dejana Tanića, kada je 1914. godine Austrougarska objavila rat Srbiji, krenulo je i najveće stradanje srpskog naroda:

-Preko milion i 200 hiljada stanovnika Srbije poginulo je u Prvom svetskom ratu. To je oko 26 odsto ukupnog stanovištva, što je procentualno najveći gubitak od svih zaraćenih strana i oko 58 odsto muškog stanovništa. Posle Prvog svetskog rata, svet nije bio  isti. To je bila najveća moguća svetska, politička promena. Nestao je onaj svet koji je postojao do tada, za koji su mnogi verovali da je bio srećan. Zaista, u 19. veku i početkom 20. veka, svuda u Evropi i svetu, pa i kod nas, bilo je lepše i optimističnije nego u 20. veku. Taj srećan period ili zlatno doba završio se Prvim svetskim ratom. Posle njega, nastao je savremeni period koji je bio ispunjen svim ovim što i dan danas doživljavamo i vidimo –rekao je Tanić.

Posle polaganja venaca na spomenik na Gradskom skveru, venci su položeni i na spomen bistu Gorana Ostojića u Osnovnoj školi u Jagodini koja nosi njegovo ime. On je poginuo upravo 28. jula, na datum početka Prvog svetskog rata, 1998. godine.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .