Naslovna // Društvo // Nagrađena profesorka španskog jezika i književnosti iz Jagodine

Nagrađena profesorka španskog jezika i književnosti iz Jagodine

Tanja Todosijević je učestvovala na jednonedeljnom kursu usavršavanja za profesore, gde je upoznala brojne kolege iz inostranstva i stekla divno profesionalno iskustvo

Tanja (prva s leva u gornjem redu) provela je nedelju dana u Salamanki sa još 11 svojih kolega iz različitih zemalja sveta

Tanja Todosijević profesorka je španskog jezika i književnosti u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Jagodini. Naime, učenici ove škole su nedavno osvojili prvo mesto na četvrtom Nacionalnom konkursu „Servantes prikazuje“ za kratkometražni film na španskom jeziku koji je sniman mobilnim telefonom. Film nosi naziv „Snoviđenje“, a rađen je na temu „500 godina od Magelanove plovidbe oko sveta“. Učenici su nagrađeni prigodnim nagradama za svoj trud, ali i profesorka Todosijević koja im je bila mentor. Udruženje profesora španskog jezika iz Beograda i Institut „Servantes“ tim povodom nagradili su je besplatnim jednonedeljnim kursom na Univerzitetu u Španiji, trećem najstarijem u Evropi, koji danas broji više od 30 hiljada studenata:

-Na tom kursu smo se prvenstveno bavili nastavom u učionici. Dobili smo puno ideja i zajedno sa kolegama sam razmenjivala svoja iskustva. Što se tiče igara i tih nekih novih metoda nastave u školama, imali smo prilike da vidimo kako funkcioniše obrazovanje u Španiji, kako teku časovi i kako to oni rade. Imali smo divne profesore i mislim da će to dosta uticati na moj budući rad u školi. Puno sam naučila , uspostavila dobre kontakte i imala prilike da se sprijateljim sa drugim kolegama –rekla je Tanja.

Sastavni deo kursa bile su i mnogobrojne vannastavne aktivnosti

Sa njom je kurs pohađalo još 11 profesora španskog jezika i književnosti iz različitih krajeva sveta:

-Jako smo se lepo družili. Pored tog kursa imali smo i bogat prateći program. On se sastojao od različitih vannastavnih aktivnosti kao što su projekcije španskih filmova, književne rute kroz Salamanku koje su me najviše zainteresovale i putovanja u obližnje gradove kao što su Madrid, Segovija i Toledo. Naučila sam puno o istoriji Salamanke u vreme Rimljana, njihovom uticaju na arhitekturu, muziku i književnost. Posetili smo istorijski deo grada, najznačajnije spomenike, crkve, trgove, parkove, muzeje i biblioteke. Zaista je bilo interesantno i poučno iskustvo –istakla je profesorka.

Kako je sa sobom u Jagodinu ponela divno profesionalno iskustvo, Tanji je to dodatna motivacija da nastavi u istom smeru. Ona se nada da će već sledeće godine zajedno sa svojim učenicima ponovo imati prilike da poseti ovu kolevku obrazovanja u Španji, gde bi oni u tamošnjoj školi Delibes, na kursu za određeni nivo, mogli da usavrše svoje znanje španskog jezika.

Dušan Miletić

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .