Naslovna // Društvo // Nastavak arheološkog projekta u Jagodini: Nalazišta puna fragmenata iz različitih perioda

Nastavak arheološkog projekta u Jagodini: Nalazišta puna fragmenata iz različitih perioda

Zajednički ga sprovode Zavičajni muzej grada Jagodine i Arheološki institut iz Beograda, a finansira ga Ministarstvo kulture Republike Srbije

Foto: TV Kopernikus

U toku je druga kampanja projekta “Sistematska arheološka prospekcija jagodinskog kraja”, koji je započet prošle godine. Zajedničkim snagama sprovode ga Zavičajni muzej grada Jagodine i Arheološki institut u Beogradu, a finansira ga Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Cilj projekta “Sistematska arheološka prospekcija jagodinskog kraja” je mapiranje arheoloških lokaliteta na teritoriji grada Jagodine i okolnih sela. Njegova realizacija započeta je prošle godine, a od 280 evidentiranih, Zavičajni muzej grada Jagodine imao je precizne podatke o 27 lokaliteta u ovom kraju Srbije. Taj projekat nastavlja se i tokom ove godine.

-Sada smo krenuli od starog korita Belice koje je prepuno arheoloških nalaza i to iz različitih perioda, od praistorije. Uglavnom su u pitanju metalna doba do srednjeg veka. Prošle godine smo otkrili nekih 40 lokaliteta sa arheološkim materijalom iz različitih perioda prošlosti, a pored toga smo mapirali i nalazišta gline koju su mogli naši preci da koriste za izradu svojih upotrebnih predmeta. Takođe, ispitujemo kamenolome i upoređujemo uzorke kamena sa njih, sa predmetima koji su izrađivani u praistoriji ili poznijim dobima –rekla je Sonja Perić, viši kustos arheolog u Zavičajnom muzeju u Jagodini.

Iz Arheološkog instituta u Beogradu istakli su da su veoma zadovoljni rezultatima koje su do sada postigli u ovom kraju Srbije. Kako navode, zahvaljujući površinskim istraživanjima, do sada su pronašli više hiljada fragmenata keramike poput delova kuhinjske grnčarije i alata.

-Možemo da zaključimo da je na teritoriji jagodinske opštine najviše nalazišta iz gvozdenog doba, naročito ranog i starijeg gvozdenog doba, odnosno perioda između 11. i 6. veka pre nove ere. To je vreme nekih velikih migracija koje mi prepoznajemo na osnovu arheoloških materijala. Izgleda da je Veliko Pomoravlje bila teritorija koja je bila neki refugijum za te civilizacije pošto kraj bronzanog doba nosi velike promene i velike seobe. Izgleda se ovde odigralo nešto što je ostavilo veliki pečat i veliki broj ostataka naselja –rekao je Milojević.

Pored Perićeve i Milojevića, u istraživanju učestvuju i Smiljana Dodić, muzejski savetnik i arheolog Zavičajnog muzeja u Jagodini,  kao i Dajana Matović, diplomirani arheolog. Ove godine, u planu je da se u potpunosti istraže atari sela sa kojima su počeli prošle godine, kao i sela koja nisu istraživana tokom prvog dela kampanje, a nastaviće se i sa obradom prikupljenog arheološkog materijala. Iz Zavičajnog muzeja Jagodine i Arheološkog instituta nadaju se da će i ovaj put imati pomoć lokalnog stanovništva, koja im je bila jako značajna prošle godine, kao i da će u naredne tri godine imati kompletiranu arheološku mapu.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .