Naslovna // Društvo // Obeležavanje dana Zavičajnog muzeja u Jagodini

Obeležavanje dana Zavičajnog muzeja u Jagodini

 

Zavičajni muzej u Jagodini proteklog vikenda proslavio 63 godine postojanja. Tim povodom, tokom oktobra biće postavljena retrospektivna izložba skulptura i slika Dragoslava Markovića- Markusa.

Zavičajni muzej u  Jagodini je osnovan 30. septembra 1954. godine, Muzej je od početka bio zamišljen kao ustanova za zaštitu pokretnih spomenika kulture na širem području Srednjeg Pomoravlja sa opštinama Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Svilajnac, Despotovac i Rekovac. Osnivanjem muzeja u Ćupriji i Paraćinu, koji su preuzeli zaštitu spomenika kulture za ove opštine, nadležnost Zavičajnog muzeja Jagodina se sada prostire na tri opštine: Despotovac, Svilajnac i Rekovac, kao i na grad Jagodinu, s tim što Zavičajni muzej u svojim zbirkama ima i predmete sa šireg reona Pomoravlja, kao ustanova kompleksnog tipa sa prirodnjačkim, arheološkim, istorijskim, etnološkim, umetničkim odeljenjem, kao i pedagoškom i konzervatorskom službom.

-Danas, Zavičajni muzej po svom značaju i vrednim zbirkama predstavlja jednu od najuglednijih muzejskih ustanova u Srbiji. Iz tih razloga, planovi i programi u narednom periodu moraju biti u skladu sa ovim ugledom. Ove godine najznačajnija delatnost svakako je učešće Muzeja na čelu sa višim kustosom–arheologom Smiljanom Dodić na zaštitnom iskopavanju u porti manastira Manasija. Ovaj dugoročan projekat doneo je važne rezultate, pre svega izuzetno vrednu upotrebnu keramiku i posude iz Srednjeg veka.

Cilj nam je da u narednoj godini na dostojan način obeležimo stogodišnjicu proboja Solunskog fronta i zavrsetka Prvog svetskog rata, imajući u vidu da je iz Pomoravlja veliki broj ratnika učestvovao i poginuo u ovom ratu. Zato ćemo posebnu pažnju usmeriti na pripremu projekata za konkurs Ministarstva kulture i informisanja, gde će svako odeljenje predložiti projekat koji afirmiše kulturu ovoga kraja. Takođe, želimo na polju izdavačke delatnosti da radimo na odgovarajućem muzejskom zborniku, a unapredićemo i kontakte sa javnošću, građanstvom i školama, kaže Srboljub Miletić, direktor Zavičajnog muzeja u Jagodini.

Ovogodišnji Dan Zavičajnog muzeja u Jagodini, biće obeležen tokom oktobra meseca retrospektivnom izložbom skulptura i slika prof. Dragoslava Markovića – Markusa, koji je bio saradnik i prijatelj Muzeja.

T.Mitrović

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .