Naslovna // Društvo // Obeležen 4.jul – Dan borca

Obeležen 4.jul – Dan borca

 

Članovi Gradskog odbora SUBNOR-a Jagodine i opštinskih odbora Ćuprije, Despotovca, Paraćina, Svilajnca i Rekovca, obeležili su prošlog utorka Dan borca, polaganjem venaca i cveća na spomen obeležja i minutom ćutanja odali počast poginulim borcima, antifašistima i žrtvama rata u Drugom svetskom ratu

Cveće su položili ni veterani Drugog svetskog rata i ratova devedesetih godina, ratni vojni invalidi, građani, kao i članovi organizacija koje neguju tradiciju antifašističke borbe.
Uspomene na narodnooslobodilačku borbu od 1941 – 1945.godine, evocirao je, kraj spomen obeležja u Aleji nosilaca ,,Partizanske spomenice” na Gradskom groblju u Jagodini, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Jagodine magistar Dejan Tanić.
Daleke 1941. godine, 4. jula doneta je odluka u vrhu partizanskog pokreta o podizanju ustanka i taj dan se obeležava kao Dan borca, a obeležavao se i u nekadašnjoj SFRJ, objasnio je Tanić, istoričar Istorijskog arhiva u Jagodini i dodao :
-Dan borca je značajan jer je tada doneta odluka o podizanju ustanka definitivno, mada je on bio pripreman duže vreme, i pre napada fašističke Nemačke na Sovjetski Savez, a ustanak je dobio kasnije, to je bitno da se kaže, u avgustu i septembru veliku masovnost i bio je, može se reći opštenarodni. Srbija je imala dva, a možda i tri antifašistička pokreta i to je jedinstven slučaj u Evropi.Mi to treba stalno da ističemo, to što su kasnije, partizanski i ravnogorski pokret došli u ideološki sukob, to je stvar naše unutrašnje nesreće. Činjenica je antifašistički pokret, antifašistička ideja i antifašistički duh kod srpskog naroda bio najizraženiji u Evropi, i nema naroda u Evropi, kod koga je toliko bio izražen antigermanski i antifašistički duh. To svedoči masovnost u ustanku i upornost da se bori protiv mnogo nadmoćnijeg okupatora. Zato se 4.juli obeležava kao Dan borca i sve patriote u Srbiji treba da ga obeležavaju i slave još dugo”, rekao je Tanić.
U borbama protiv fašističkih okupatora sa područja Pomoravskog okruga poginulo je više od dve hiljade boraca, od toga 760 boraca sa područja Jagodine.
Obeležavanju 4. jula – Dana borca u Jagodini su prisustvovali i član Republičkog odbora SUBNOR-a Velimir Ostojić i predsednik Okružnog odbora za Pomoravski okrug Jovan Trbuščić.
Delegacija SUBNOR-a Jagodine posetila je i selo Strižilo i položila venac na tamošnje spomen obeležje.

N.P.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .