Naslovna // Društvo // Obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Tokom tribine „Budućnost je pristupačna“ u prostoriji Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom, govorilo se o problemima i statusu njihovih članova u društvu, a akcenat je bačen na objekte do kojih moraju da dođu, ali koji im nisu prilagođeni

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, treći decembar, obeležen je i u Jagodini, u Centru za samostalni život osoba sa invaliditetom.

Prema poslednjem popisu, Jagodina ima oko 4800 osoba sa nekom vrstom invaliditeta. Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom u ovom gradu počeo je sa radom 2001. godine i od tada sprovodi različite aktivnosti sa ciljem da svojim članovima pruži kvalitetniji društveni život. Udruženje iz Jagodine je ovaj datum obeležilo tribinom pod nazivom „Budućnost je pristupačna“ na kojoj je bilo reči o mestima koja nisu pristupačna osobama sa invaliditetom:

Tribinu je držao potpredsednik Udruženja Slobodan Milojković

-Svake godine, obeležavanjem ovog datuma ukazujemo na to da su i osobe sa invaliditetom članovi društva. Ove godine, bacili smo akcenat na pristupačnost biračkim mestima. Preko Ministarstva za zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uradili smo aktivnost koja se zove „Pristupačnost biračkim mestima osobama sa invaliditetom“. U Jagodini su ispitana 24 mesta. Neka su nam prilagođena, a neka nisu. Mesta koja su pristupačna, uz neke male intervencije, mogu biti još pristupačnija za sve osobe sa invaliditetom. To znači i da osobama koje poseduju neka senzorna oštećenja, koje su gluve, nagluve i slabovide, mogu biti pristupačna u svakom smislu. Centar i ove godine promoviše filozofiju samostalnog života i jedan od glavnih preduslova za to jeste personalna asistencija. Mislimo da će od sledeće godine biti povećan broj asistenata na lokalnom nivou. Zahvalio bih se lokalnoj samoupravi zato što ima dosta senzibiliteta za personalne asistente i za svu pomoć koja nam je neophodna –rekao je Slobodan Milojković, potpredsednik Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom u Jagodini.

Prisutnima se tokom tribine obratio i predsednik Udruženja Dimitrije Gligorijević, koji je govorio o problemima i preprekama sa kojima se generalno suočavaju osobe sa invaliditetom. Obeležavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom prisustvovali su i članovi Udruženja, kao i kolege i prijatelji. Istaknuto je i da će i tokom sledeće godine sprovoditi svoje uobičajene aktivnosti, ali da će i dalje skretati pažnju na probleme sa kojima se suočavaju.

Dušan Miletić

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .