Naslovna // Društvo // Obeležen Međunarodni dan sindroma hroničnog umora i krize svesti

Obeležen Međunarodni dan sindroma hroničnog umora i krize svesti

“Želimo da podignemo svest o ovoj bolesti: kako kod lekara, tako i kod šire javnosti” rekla je Ina Ignjatović, predsednica Udruženja obolelih od hroničnog umora i krize svesti u Ćupriji


Ina Ignjatović, predsednica Udruženja obolelih od hroničnog umora i krize svesti u Ćupriji

Umor koji traje duže od šest meseci, česte povišene temperature, virusne i bakterijske infekcije, bolovi u mišićima i zglobovima i problemi sa pamćenjem samo su neki od simptoma sindroma hroničnog umora i krize svesti. Svetska zdravstvena organizacija je tek nedavno prepoznala ovo oboljenje i dodelila mu šifru R53.3, koja još uvek nije ubačena u naš zdravstveni sistem. Ina Ignjatović, predsednica Udruženja obolelih od hroničnog umora i krize svesti u Ćupriji koje je formirano prošle godine, istakla je da je obeležavanje Međunarodnog dana ovog oboljenja, 12. maja, od velikog značaja, najviše zbog skraćenja puta do dijagnoze:

-Skratiti put do dijagnoze znači i mogućnost bržeg izlečenja. Sve bi se skratilo: kako nama pacijentima, tako i lekarima. U mom slučaju, pet-šest godina su bila puna dva registratora medicinskih izveštaja i analiza dok nisam došla do dijagnoze. Jako je bitno da se skrati taj put, da ne bi lutali. Sve bi bilo jednostavnije. Na ovaj dan, šaljemo poruku pod sloganom “Zajedno smo jači” i to smo objavili na našoj fejsbuk stranici –rekla je Ignjatović.

Udruženje se već povezalo sa srodnim organizacijama iz regiona

Simptomi se aktiviraju pod stresom. Ona je istakla da informacije oko pandemije koronavirusa negativno utiču na njihovo stanje, a samo inficiranje COVID-om bilo bi još gore po njih:

-Nije nimalo prijatno. Virus nama može da napravi dodatne komplikacije. Mi ih već imamo sa oslabljenim imunitetom i organizmom, a kada nas napao još jedan virus to bi bilo katastrofalno po naš organizam –napomenula je ona.

Predsednica ovog Udruženja je istakla da su se već povezali sa srodnim organizacijama iz Hrvatske i Slovenije i da im se javlja sve više ljudi. Takođe, naglasila je da u narednom periodu planiraju održavanje seminara, tribina i radionica kako bi se podigla svest kod šire javnosti o ovom veoma ozbiljnom oboljenju. Iz Udruženja su izrazili i nadu da će u budućnosti imati i pomoć države u bržem rešavanju njihovih problema.

Dušan Miletić

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .