Naslovna // Društvo // Obeležen praznik Duhova Trojice i u Končarevu

Obeležen praznik Duhova Trojice i u Končarevu

“Nikada nećemo dići ruku za nešto što je protivno srpskoj duhovnoj tradiciji i kulturi” rekao je tom prilikom Dragan Marković Palma, predsednik Skupštine grada Jagodine

Foto: Jedinstvena Srbija (Facebook)

Povodom obeležavanja Svete Trojice u Končarevu kraj Jagodine tradicionalno su održane litije pored hrasta starog 200 godina. Ove godine kolačar je bio Dragan Marković Palma sa porodicom.

“Tradicija litija u Končarevu je stara 200 godina koliko je star i ovaj hrast. Mi koji smo naslednici onih koji su pre dva veka zasadili ovaj hrast, moramo biti i njihovi sledbenici i da štitimo Srpsku pravoslavnu veru. Neke evropske države hoće Srbiji da nametnu neke druge evropske vrednosti. Mi poštujemo evropske vrednosti kao što su standard i ljudska prava, ali Srbija nikada neće prihvatiti one evropske vrednosti kojima bi srpski domaćin i srpska porodica izgubili svoj identitet”, izjavio je okupljenima na litiji u Končarevu, najpoznatiji meštanin tog jagodinskog sela, predsednik Jedinstvene Srbije, narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma.

“Videli ste da je udar na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori od strane aktuelne crnogorske vlasti potpomognute nekim velikim silama. To se nigde na svetu nije desilo. Pogledajte kakva prava uživaju sve nacionalne manjine i verske zajednice u Srbiji, a šta se dešava Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori”, rekao je Markvić. “Ja sam autentični predstavnik srpskog domaćina. Bez srpske slave ne poštuje se porodica, ne poštuju se prijatelji, oni koji slave i oni koji idu na slavu. Ja sam ostao isti kakav sam bio pre i sa onim ljudima sa kojima sam se družio pre, družim se i danas. Poštujem svakog čoveka i svakog domaćina. Borimo se da što manje ljudi odlazi iz Srbije i ako uspemo u tome, onda će imati ko da nas nasledi. Mi moramo da krsnu slavu i naše običaje prenosimo na našu decu, na naše unuke i da srpska pravoslavna vera večno traje. Mora da se poštuje i srpsko kolo i srpska narodna nošnja. Nekada su neki govorili da je to seljačko kada vide našeg šumadinca, Srbina u narodnoj nošnji. Ali i UNESKO je uvrstio srpsko kolo kao deo nematerijalne kulturne baštine. I UNESKO nas je priznao i to nije seljačko kako su govorili neki koji, hvala Bogu, više nemaju moć kakvu su nekada imali. Svako dete u Srbiji ima pravo da izabere koju će muziku slušati, ali bez Moravca nema svadbe i veselja”, kazao je Marković.

“Na Kosovu i Metohiji je mnogo srpskih crkava i manastira porušeno i Albanci žele da otimaju naše svetinje. Ja želim da pošaljem poruku Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji i onima koji su proterani sa Kosova i Metohije da mi, koji smo godinama u parlamentu Srbije, nikada nećemo glasati za nezavisno Kosovo, nikada nećemo podići ruku za takav predlog. To vam garantujem. Iako je veliki pritisak na državu Srbiju i politički i ekonomski preko raznoraznih taksi”, poručio je Dragan Marković Palma.

S.G.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .