Naslovna // Društvo // Obeležen Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Obeležen Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima

“Na ovaj način podsećamo ljude koliko je bitno da se čuvaju i da budu stalno na oprezu” rekla je Anđela Nešić, predsednica Omladinsko-terenske jedinice Crvenog krsta u Jagodini

Podmladak jagodinskog Crvenog krsta tokom akcije

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima obeležen je u petak 31. jula širom sveta, a u akciju se tog dana, u centru grada, uključio i jagodinski Crveni krst.

Trgovina ljudima radi sticanja materijalne koristi nedozvoljena je radnja i društveni problem velikih razmera rasprostranjen po celom svetu. Mnogi ljudi različitih generacija, a najčešće pripadnici mlađe populacije, bivaju prevareni na različite načine, te tako ulaze u jedan oblik modernog ropstva iz kog se teško izlazi. U prva tri meseca ove godine, u Srbiji su identifikovane dvadeset dve žrtve trgovine ljudima. Volonteri jagodinskog Crvenog krsta obeležili su Svetski dan borbe protiv ovog zločina nad čovečnošću, podelom letaka na kojima se nalaze sve informacije o ovom ozbiljnom društvenom problemu:

-Podsećamo ljude koliko je bitno da se čuvaju i da budu stalno na oprezu. Takođe, treba da paze na svoju decu i da ih stalno podsećaju da ne treba da stupaju u kontakt sa nepoznatim ljudima, da im ne otvaraju vrata i da se ne dopisuju sa njima na društvenim mrežama. Svaki put kada im se javi neko nepoznat, to treba da kažu roditeljima i tako će u najvećoj meri da se spreče neželjene situacije. Kako deca rastu i sazrevaju, treba da im se skreće pažnja sa kim zasnivaju partnerske veze. Pre nego što stupe u kontakt sa potencijalnim partnerom, treba da se raspitaju u društvu kakva je to osoba, ali i da se posavetuju sa roditeljima –rekla nam je Anđela Nešić, predsednica Omladinsko terenske jedinice Crvenog krsta u Jagodini.

U akciji su učestvovali i volonteri kojima su na licu od šminke napravljene modrice i ogrebotine, kako bi ceo problem koji imaju žrtve ove vrste organizovanog kriminala bio predstavljen što realnije. Iz Crvenog krsta istakli su da će i u periodu pred njima i dalje posvećivati pažnju svim društvenim problemima, a o njima ljude edukovati na različite načine.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .