Naslovna // Društvo // Obeležen Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Obeležen Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Volonteri Crvenog krsta delili promotivne materijale ljudima svih starosnih dobi kako bi ih dodatno informisali o ovom ozbiljnom društvenom problemu

Volonteri jagodinskog Crvenog krsta tokom akcije u Jagodini

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima, 30. jul, obeležen je proteklog utorka i u centru Jagodine.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, oko 600.000 žena, muškaraca i dece svake godine se nađe u lancu trgovine ljudima. Mladi ljudi često stupaju u kontakt putem interneta sa osobama koje uopšte i ne poznaju, te zbog svoje neinformisanosti i ne znaju u šta se upuštaju. Volonteri Crvenog krsta iz Jagodine delili su prolaznicima svih starosnih dobi flajere sa upozorenjima kako da se zaštite od mogućeg upadanja u lanac trgovine ljudima:

-Pretrpani smo informacijama i naročito mladi ne znaju baš na najbolji način da postupaju sa tim informacijama koje su im dostupne. Na primer, ja sam sad završila srednju školu i želim da nađem neki sezonski posao i prva ideja će mi biti da se zaposlim i ostvarim brzu zaradu. Mnoge agencije imaju primamljive oglase i ukoliko ja nisam dovoljno informisana o tim oglasima, možda upadnem u jedan opasan lanac, ugrozim svoj život ili možda da vrbujem nekoga nesvesno i tako on upadne u lanac trgovine ljudima. To je samo jedan od načina da se upadne u problem –napomenula je Ivana Milivojević, predsednica Omladinsko terenske jedinice jagodinskog Crvenog krsta.

Veliki broj volontera Crvenog krsta iz Jagodine nedavno je zahvaljujući edukatorima iz Beograda prošao kroz obuku, tako da iz ove ustanove napominju da će u narednom periodu održavati slične aktivnosti kako bi na što efikasniji način upoznali ljude sa problemom kao što je trgovina ljudima.

Dušan Miletić

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .