Naslovna // Društvo // Obeleženo 145 godina jagodinskog Crvenog krsta

Obeleženo 145 godina jagodinskog Crvenog krsta

Prisustvovali su sadašnji i nekadašnji članovi Upravnog odbora, kao i volonteri ove ustanove, koji su govorili o svom angažovanju i aktivnostima

Foto: Crveni krst Jagodina

U prostorijama jagodinskog Crvenog krsta, prigodnom sednicom, proteklog petka, 5. februara, obeleženo je 145 godina od osnivanja ove humanitarne ustanove u Jagodini.

Tim povodom, održan je svečani sastanak kom su prisustvovali sadašnji i nekadašnji članovi Upravnog odbora, kao i volonteri ove ustanove, na čelu sa sekretarom Tatjanom Ristić. Pored nje, prisutnima se obratila i Anđelija Đorić, predsednica Nadzornog odbora Crvenog krsta Jagodine, koja je govorila o svom radu i značaju uključivanja mladih ljudi u humanitarni rad.

O važnosti dobrovoljnog davanja krvi i radu ove ustanove u Jagodini, govorio je član Upravnog odbora i dugogodišnji dobrovoljni davalac Milan Petrović. Nemanja Gajić, takođe član, govorio o svom angažovanju u Crvenom krstu i tom prilikom iskazao ponos zbog toga što je deo ove institucije.

Profesorka Radmila Temeljković govorila je o značaju svih aktivnosti koje Crveni krst Jagodine sprovodi u jagodinskim obrazovnim ustanovama, a koje se tiču važnih društvenih problema kao što su borbe protiv trgovine ljudima i bolesti zavisnosti.

U ime omladine Crvenog krsta, obratila se i Ivana Milojković, predsednica Omladinsko-terenske jedinice ove ustanove, koja je istakla da im je čast što su uključeni u sve aktivnosti koje Crveni krst sprovodi. Sednica je održana  u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, uz prisustvo ograničenog broja ljudi.

Crveni krst Jagodine osnovan je 1876. godine, a tadašnje aktivnosti sastojale su se od pružanja pomoći siromašnijim i bolesnim meštanima. Ova organizacija danas radi na istoj osnovi, a ima oko 60 mladih volontera koji tokom godine sprovode različite humanitarne akcije: od akcija dobrovoljnog davanja krvi, pa sve do vršnjačkih edukacija iz različitih oblasti.

Sledeća akcija dobrovoljnog davanja krvi biće održana u 14. februara u Ribaru.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .