Naslovna // Društvo // Odgovor na probleme savremenog življenja Srba

Odgovor na probleme savremenog življenja Srba

U Gimnaziji “Svetozar Marković“ u Jagodini održana tribina „Kosovski zavet Prisutnima je o Kosovu kao srpskom nacionalnom identitetu govorio profesor dr Miloš Ković, ali i protejerejstavrofor Nebojša Ilić


Tribina pod nazivom „Kosovski zavet“ održana je u protekle srede u holu Gimnazije „Svetozar Marković“ u Jagodini. Predavanje o Kosovu, kao nacionalnom srpskom identitetu, držao je redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr Miloš Ković.
Profesor Ković govorio je o istoriji kosovskog zaveta i njegovoj ulozi u istoriji srpskog naroda. Takođe, izjavio je da je kosovski zavet kao carstvo nebesko odgovor na savremene probleme čoveka, ne samo u Srbiji, već i u svetu:
Carstvo nebesko je odgovor na probleme konzumerizma, materijalizma i izgubljenog smisla života. Izbor između carstva zemaljskog i carstva nebeskog je, po mom mišljenju, svakodnevna borba između dobra i zla, istine i laži, hrabrosti i kukavičluka. To je pitanje koje zahteva odgovor zbog čega živimo, zašto živimo, šta su prave vrednosti, da li su vrednosti kao što su ljubav, sloboda i pravda izgubile smisao? Srbi su svojom istorijom predodređeni zahvaljujući kosovskom zavetu da razmišljaju o tim temama. Kosovski zavet je odgovor na aktuelne probleme savremenog življenja –rekao je Ković.

Tom prilikom, govorio je i o Kosovu danas i rekao je da je to pitanje međunarodnih odnosa, koje će se na tom nivou i završavati. Istakao je i da kod nas sve više sazreva svest o tome da je „ta igra oko Kosova i Metohije malo veća i da se ne igra samo ovde, ali da je dubinski i suštinski to pitanje svih nas“ i da samo kroz veru kosovski zavet ima pravi značaj. Profesor je rekao i da je moralna obaveza svakog od nas da brinemo o sudbinama naše braće na Kosovu i Metohiji. Osvrnuo i na odnose Srba sa Albancima i istakao je da se do međusobne stabilnosti ne dolazi tako što će Albanci da dobiju, a Srbi da izgube sve. Deo predavanja posvećen je i ljudima koji su svojim stvaralaštvom uvek bili uz Kosovo, kao što su Ivo Andrić, Petar Petrović Njegoš, Milan Rakić, vladika Nikolaj Velimirović, ali i velikanima koji nisu bili srpske nacionalnosti kao što su braća Grim, Gete, Jernej Kopitar i mnogi drugi.
Tribina, koju su organizovali Srpska Omladinska Kulturna Organizacija (udruženje „SOKO“) i Srpska pravoslavna crkvena opština jagodinska privukla je sve starosne generacije, a pored Kovića, govorili su i sekretar udruženja „SOKO“ Aleksandar Racić, kao i protejerejstavrofor Nebojša Ilić.
Dušan Miletić

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .