Naslovna // Društvo // Održan osmi Naučni skup “Književnost za decu u nauci i nastavi” na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini

Održan osmi Naučni skup “Književnost za decu u nauci i nastavi” na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini

Učestvovalo je oko 30 istraživača, profesora, učitelja i vaspitača iz Srbije, Crne Gore i Bosne Hercegovine, a bilo je i onih iz inostranstva, koji su se uključili putem interneta

Foto: TV Kopernikus

Tradicionalni naučni skup „Književnost za decu u nauci i nastavi“ održan je po osmi put proteklog petka na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini. 

Učestvovalo je oko 30 istraživača, profesora, učitelja i vaspitača iz Srbije, Crne Gore i Bosne Hercegovine, a bilo je i onih iz inostranstva, koji su se uključili putem interneta.

-Cilj skupa je taj da okupi najznačajnije autore, istraživače, profesore sa fakulteta, visokih škola i sve druge zainteresovane ljude koji se bave proučavanjem književnosti i to pre svega sa teorijskog aspekta proučavanja književnosti i metodičkog proučavanja književnosti, odnosno književnost u funkciji nastavne interpretacije u osnovnoj školi i u predškolskim ustanovama. Književnost za decu je ono čime se bavi ovaj naučni skup –rekao je Branko Ilić, docent na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini.

Skup je i ove godine bio podeljen na nekoliko sekcija. Sa Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini istakli su da je ovaj skup značajan za sve one koji rade u neposrednoj nastavi sa svim generacijama mladih ljudi.

-Jedna sekcija je posebna, to je omaž Peđi Trajkoviću, jednom od značajnijih autora moderne srpske književnosti za decu koji je inače Jagodinac. Naše stalne sekcije su savremeno proučavanje književnosti za decu, nova čitanja klasika književnosti za decu, različiti metodički pristupi u proučavanju književnosti, odnosno nastavnoj interpretaciji književnih tekstova za decu itd. Jedna od sekcija biće na engleskom jeziku i učestvuju gosti iz inostranstva koji će biti priključeni putem interneta tokom samog naučnog skupa –rekao je Ilić.

Tokom ovogodišnjeg naučnog skupa, Aleksandar Jelenić i Predrag Jovanović izveli su segment iz predstave „Bedemi ćirilice“. Takođe, sastavni deo programa ovogodišnjeg naučnog skupa bila je i promocija knjige Peđe Trajkovića koja nosi naziv „Bajka o Slovima na struju“, a koja je organizovana u čast dva jubileja: 125 godina obrazovanja učitelja u Jagodini i 30 godina postojanja i rada Fakulteta pedagoških nauka.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .