Naslovna // Društvo // Održan seminar o dobrovoljnom davalaštvu krvi u Jagodini

Održan seminar o dobrovoljnom davalaštvu krvi u Jagodini

Događaj je trajao dva dana i bio je namenjen svim volonterima ove humanitarne ustanove iz celog Pomoravskog okruga. Domaćin je bio Crveni krst grada Jagodine, u čijim prostorijama je on i održan, a organizator Crveni krst Kraljeva

Foto: Crveni krst Jagodina

Seminar o dobrovoljnom davalaštvu krvi održan je nedavno za volontere iz pomoravskih opština u prostorijama jagodinskog Crvenog krsta, koji je bio domaćin. Organizator ovog dvodnevnog događaja je Crveni krst Srbije u saradnji sa zaposlenima i volonterima Crvenog krsta Kraljeva.

Ovom prilikom prvi put je primenjen vodič za edukaciju mladih volontera u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi, a cilj je bio da se oni što bolje edukuju kako bi na najbolji način primenili stečeno znanje tokom akcija davanja krvi koje organizuje Crveni krst.

-Ova tema je jako bitna. Cilj je da mi zaista damo doprinos kako bi imali dovoljne količine bezbedne krvi što upravo i činimo ovakvim edukacijama na teritoriji cele Srbije. Naša zemlja ima jako mali procenat dobrovoljnih davalaca. Od 100 ljudi, njih troje da krv. To nije dovoljno –rekla je Snežana Apostolović iz Crvenog krsta Kraljeva.

Volonteri Crvenog krsta iz pomoravskih opština istakli su da su ovakve obuke za njih veoma značajne.

-Uvek naučimo nešto novo, unapredimo sebe, motivišemo druge da budu volonteri koji će kasnije pomagati ljudima kroz ovakve akcije i neke druge aktivnosti –rekla je jedna volonterka.

-Učimo kako treba da izgleda jedna akcija dobrovoljnog davanja krvi. Mi kao volonteri treba da privučemo što više davalaca da dođu, jer su zalihe krvi sada smanjene kao što su bile i tokom same epidemije korona virusa –istakla je jedna volonterka.

Foto: Crveni krst Jagodina

Iz rukovodstva Crvenog krsta grada Jagodine takođe su istakli značaj ovakvih događaja, jer ovim putem mladi volonteri stiču nova znanja.

-Na ovom seminaru mogli su da se upoznaju sa situacijama koje mogu da se zadese, kako mogu da poboljšaju svoj rad i da motivišu mlade ljude. Radili smo i simulaciju jedne akcije. Svaki volonter koji je došao ovde prošao je kroz sve punktove u davalaštvu: od tehničara, preko doktora, pa sve do samog davanja krvi. Ovo je značajno za naše volontere i već kroz dve-tri nedelje organizovaćemo za ostatak naše omladine sličnu ovakvu edukaciju –rekao je Stefan Malenović, sekretar Crvenog krsta grada Jagodine.

Predstavnici podružnica Crvenog krsta, zaposleni i volonteri, koji su prisustvovali ovom seminaru još jednom su apelovali na sve ljude dobre volje i dobrog zdravlja, a koji su starosti od 18 do 65 godina, da se odazovu akcijama dobrovoljnog davanja krvi – jer naših pet minuta može nekom značiti ceo život.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .