Naslovna // Društvo // Održan seminar za nastavnike istorije

Održan seminar za nastavnike istorije

Događaj  je trajao dva dana, a učestvovali su i profesori istorije. Tema je bila: „Nastava moderne istorije jugoistočne Evrope i osposobljavanje nastavnika za primenjivanje multiperspektivnog pristupa u nastavi istorije“

Seminar za nastavnike i profesore istorije u Pomoravskom okrugu pod nazivom „Nastava moderne istorije jugoistočne Evrope i osposobljavanje nastavnika za primenjivanje multiperspektivnog pristupa u nastavi istorije“ održan je pre desetak dana u Osnovnoj školi „Rada Miljković“ u Jagodini.

Radilo se o dvodnevnom seminaru koji je akreditovan od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanje. Da je veoma značajan, rekao je predsednik Udruženja za društvenu istoriju i „Euroklio“ Aleksandar Todosijević:

-Naš cilj je da realizujemo što više seminara kako bi smo nastavnike osposobili za primene modernih metoda u nastavi istorije. Naravno, jedan od ciljeva je bio i taj da okupimo što više nastavnika iz većih regionalnih centara u Srbiji –istakao je Todosijević.

Regionalni poverenik „Euroklia“ za Pomoravski okrug i nastavnica istorije u Jagodini Zvezdana Petrović izrazila je zadovoljstvo održavanjem ovog seminara, baš kao i nastavnici drugih pomoravskih škola:

-Važno je da se naglasi da je ovo ustvari upoznavanje nastavnika sa modernim pristupom nastavi gde nastavnik više nije onaj koji prepričava lekciju nego zadaje zadatke učenicima kako bi oni sami mogli da dođu do određenih zaključaka. Naravno, tu je on da ih malo usmeri da bi to bilo što uspešnije –rekla je Petrović.

-Seminar mnogo znači naročito u nastavi osmog razreda. Ovaj period nije dovoljno obrađivan jer je moralo da prođe određeno vreme. Kada bude došlo vreme da se priča osmacima o ovim osetljivim temama, u ovom reformisanom školstvu, svakako ćemo biti pripremljeni za to –rekla je Vesna Tirmanštajn, nastavnik istorije u Osnovnoj  školi „13. oktobar“ u Ćupriji.

Osim dobijanja 16 bodova stručnog usavršavanja, učesnici seminara dobili su i nastavne mateijale i istorijske čitanke prevedene na srpski jezik.

Dušan Miletić

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .