Naslovna // Društvo // Održana prezentacija o besplatnom studiranju u Rusiji

Održana prezentacija o besplatnom studiranju u Rusiji

Stipendiraće se 120 državljana Republike Srbije, a svršeni srednjoškolci imaju priliku da upišu neki od 600 univerziteta u Rusiji. Konkurs je već raspisan i traje do 1. marta.

Julija Zorić, Dragan Kozović i Olesja Babenko tokom prezentacije

Prezentacija pod nazivom „Besplatno studiranje i postdiplomske studije na državnim univerzitetima u Ruskoj Federaciji“ održana je u sredu 29. januara u sali Pomoravskog okruga u Jagodini. Događaj je organizovao Ruski centar za nauku i kulturu „Ruski dom“ sa sedištem u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ruske Federacije i ruske Ambasade u Beogradu.

Ove godine biće stipendirano 120 državljana Republike Srbije koji žele da nastave svoje obrazovanje na nekom od 600 univerziteta u Rusiji. Konkurs je otvoren od 15. januara i tako će biti do 1. marta:

-Uglavnom apliciraju svršeni srednjoškolci, a mogu da se upišu i postdiplomske studije. Studije su besplatne, kao i smeštaj u studentskom Domu, a dobija se i mesečna stipendija. Hranu će imati kao u našem Domu studenata. Stipendija ne podrazumeva putne i lične troškove, a student mora da bude zdravstveno osiguran –rekao je Ratko Stojadinović, predsednik Društva srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva „Kaljinka“ u Jagodini.

Dragan Kosović iz Žitišta ima 20 godina i student je druge godine na Ruskom univerzitetu prijateljstva naroda, na smeru za međunarodne odnose. Za program je saznao preko svoje profesorke ruskog jezika, a njegova iskustva su i više nego pozitivna:

-To je nova sredina i novi način života. Svi koji tamo budu studirali, upoznaće mnogo novih ljudi. Poznato je da je rusko obrazovanje na jako visokom nivou. Nekako je prihvatljivije i lakše je učiti, jer traži da se uči konstantno. Taj proces samog učenja mora da bude kvalitetan. Morate da budete spremni u svakom momentu da znate sve –rekao je Kosović.

Tokom prezentacije u Jagodini, detaljnije o programu i načinu apliciranja prisutnim mladim ljudima, budućim studentima, govorile su Julija Zorić, koordinator obrazovnog programa „Ruskog doma“ u Beogradu i Olesja Babenko, saradnik Odeljenja za obrazovanje i ruski jezik. Organizaciju događaja podržali su grad Jagodina na čelu sa Draganom Markovićem Palmom i načelništvo Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Pomoravskog okruga Republike Srbije. Detaljnije informacije mogu se naći na sajtovima: studyinrusia.ru i www.ruskidom.rs.

Dušan Miletić

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .