Naslovna // Društvo // Održana tribina o zdravim stilovima života za osobe ometene u razvoju

Održana tribina o zdravim stilovima života za osobe ometene u razvoju

Tribini prisutvovale brojne kolege iz okoline, ali i zemalja bivše Jugoslavije. Predavači iz Ćuprije razmenili znanja sa kolegama iz drugih škola


Škola za osobe oštećenog sluha i govora „11. maj“ iz Jagodine održala je proteklog vikenda tribinu koja je nosila naziv „Unapređenje zdravih stilova života kod učenika sa smetnjama u razvoju“. 
Ovaj seminar je počeo proteklog petka 29. septembra i trajao je do nedelje, 1. oktobra. Tokom tribine, govorili su profesori strukovnih studija u Višoj medicinskoj školi u Ćupriji: dr Slađana Arsić i dr Biljana Ristić, kao i dr Oliver Milošević. Cilj tribine bila je edukacija oko 50 nastavnika i profesora specijalnih škola iz različitih država bivše Jugoslavije, a to su škole i institucije iz Ljubljane, Zagreba, Makedonije, Rumunije, ali i iz Niša, Novog Sada i Zemuna.


Tokom tribine, dr Slađana Arsić, držala je prezentaciju na temu „Psihomotroni razvoj i rana intervencija kod dece sa smetnjama u razvoju“. Potom je govorila dr Biljana Ristić, na temu „Loše navike u ishrani i kako ih prevazići“, a tribina je završena izlaganjem na temu „Značaj fizičke aktivnosti za pravilan rast i razvoj učenika sa smetnjama“ koje je držao dr Oliver Milošević. Posle tribine, organizovana je i prezentacija kolega učesnika koji su govorili na temu „Primeri dobre prakse i iskustva škola u oblasti razvijanja zdravih stilova života“.
Direktorka škole za učenike oštećenog sluha i govora „11. maj“ iz Jagodine, Dragana Kovačević, izrazila je zadovoljstvo zbog organizovanja ove tribine, koja će ići u korist kako njima, tako i kolegama koje su prisustvovale i slušale predavanja svojih kolega iz Ćuprije:
Sve je bolje kada se podeli sa drugima i odziv je odličan. Ova tema je uvek interesantna i aktuelna i na ovakvim događajima se uvek puno toga sazna. Mi ćemo verovatno doneti zaključak kako ubuduće da se ponašamo: da li ćemo angažovati nutricioniste i u kom obimu ćemo imati tu stručnu pomoć oko ishrane. Najveći benefit ove tribine je saradnja među ustanovama i profesionalcima. Tu se metodološki razmene informacije, dosta toga može da se primeni u razgovoru sa decom koja imaju teškoće u razvoju, a kruna svega je druženje naših učenika. Znakovni jezik je univerzalan. Bez obzira iz koje države da dođu, oni će se razumeti i razmeniti informacije. U principu, svi koji prisustvuju, i profesori i učenici, puno dobijaju –rekla je direktorka škole „11. maj“, Dragana Kovačević.
Dok su gostujući profesori slušali izlaganje, učenici ove škole i stanari njihovog Doma, takođe su bili aktivni. Organizovana je i radionica ukrašavanja pekarskih proizvoda, a posle toga usledila je i mini Olimpijada na sportskim terenima škole. Za njih je organizovan i kviz znanja, a učenici koji su bili gosti, imali su priliku i za turistički obilazak grada. Gosti su, pored naučnog materijala, pripremili i prezentovali primere zdrave kuhinje koja je karakteristična za njihova podneblja, te je na nekoliko stolova bila izložena hrana iz različitih zemalja.
Tribina je završena u nedelju, 1. oktobra, tako što su učenici pripremili nastavnicima zdrav doručak. Kako je tribina sertifikovana u Zavodu za vaspitanje i obrazovanje u Beogradu, profesorima su podeljeni i sertifikati za učešće na ovom značajnom seminaru.
Dušan Miletić

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .