Naslovna // Društvo // Pobedili su pasulj, druzenje i tradicija

Pobedili su pasulj, druzenje i tradicija

Juče na Voštansko – Bagrdanskom jezeru

U pripremanju ovog nacionalnog specijaliteta najuspešnije ekipe bile „Mesopromet” iz Vinorače, Bife „Krug” iz Jagodine i „Gala” iz Dragocveta

Pasulj je jelo koje ima magiju

Pasulj je jelo koje ima magiju

Juče je u pitomini pejsaža Bagrdansko-vojštanskog jezera, nadomak Jagodine održano je tradicionalno „13. Nezvanično prvenstvo sveta u spremanju pasulja“. Mada u naslovu ove manifestacije piše svetsko bilo je ipak naše, a i da je bilo inostranih učesnika teško da bi mogli da se mere, a kamoli pobede proverene srpske kulinare koji su se i ove godine masovno odazvali pozivu organizatora da bi u svojim takmičarskim kotlićima pripremili ovo tradicionalno jelo nacionalne gastronomije.

Tri kuvara malo jača

Tri kuvara malo jača

Vatru je pod kotliće potpalilo preko 50 ekipa, ali ih se u takmičarsku startnu listu u nastojanju da se dokopaju nekog od pobedničkih pehara, upisalo njih 37, a brojale su i do petnaestak članova. Najbrojnije su bile porodične ekipe, a njima su konkurisli i profesionalci u dresovima svojih ugostiteljskih objekata, zatim timovi raznih firmi, kao i ad hoh sastavljene ekipe dobrih drugara koji se tradicionalno okupljaju na ovakvim kulinarskim manifestacijama na kojima istovremeno produbljuju i svoje višedecenijsko prijateljstvo. Svima je izuzetno prijao i pravi letnji dan, sa temperaturom od tridesetak stepeni, koju su svojim harmonikama i pesmom dodatno dogrevali popularni kafanski svirači „Čiča” i „Duka”, kojima su se oko podneva pridružili i trubači.

veliko interesovanje

Prema rečima Dragana Milenkovića Galeta koji je idejni tvorac raznih letnjih događanja na ovom atraktivnom izletničkom kompleksu prvi učesnici su pristigli još u petak razapevši svoje šatore, a neke od ekipe su svoj „štab“ sa prenoćištem smestili u auto-kamp prikolice sa kojima su se dovezli, a sve u cilju zauzimanja što atraktivnije lokacije na kojoj bi postavili verige za svoj kotlić. Po njegovim navodima tokom vikenda je obalom ovog jezera prodefilovalo oko hiljadu posetilaca iz celog Pomoravlja, što se dalo potvrditi po registracijama brojnih vozila, a njima su se u nedelju pridružili i bajkeri koji su tokom proteklog vikenda kampovali u izletištu Grza, kod Paraćina, kao i cele porodice koje su na ovogodišnju pasuljijadu došle biciklima.

dobra organizacija kuvara

Prijatan nedeljni dan mnogi Jagodinci su iskoristili i kao izlet pa su uz takmičarske ekipe raspalili svoje roštilje, a na ražnjevima su se okretali jaganjci i prasići. Među izletnicima bilo je i onih koji su iskoristili priliku da se okupaju u jezeru, ili u njemu pecaju, a od zanimljivih detalja sa ovog hepeninga izdvajamo i podatak da je i ove godine najteži učesnik pasuljijade bio dunavski alas, inače Jagodinac, Svetislav Blagojević Frnja, koji je kako kaže nešto „oslabio“ i sveo se na svega 197 kolograma, da su Kostolčani bili najbrojniji sa četiri ekipe i da su Zoran Stojanović (59) iz Lapova i njegova porodica na jezersko „opasuljivanje” stigli biciklima, kojima su se predhodne godine na letovanje odvezli čak do Grčke. „Naj” umetnička ekipa bila je u jagodinskom sastavu Miroslav Debeljaković – slikar i glumac i njegov pobratim duborezac ikona Zoran Matejić Baja, dok je poseban ton duhovitosti ovom okupljanju davao Milivoje Stojanović „Veverica” sa svojim društvom.

druženje

Ipak, najteži deo posla na ovom događanju imao je stručni žiri da u konkurenciji od 37 čifriranih uzoraka, a u tri takmičarske kategorije, izabere one koji su u potpunosti zadovoljili kriterijume u pogledu ukusa, boje, mirisa, začinjenosti, gustine i celovitosti zrna pasulja.
U konkurenciji ugostiteljskih objekata pobednički pehar pripao je bifeu „Krug” iz Jagodine, drugoplasirano je „Ribarstvo” iz Kostolca, dok treće mesto osvojio „Zar” Ćuprija. Po oceni publike najukusni pasulj pripremila je ekipa „Mesopromet” iz Vinorače. Sledi kombinacija „BK” i „Bane okovi”, i na trećem mestu „Ravnogorci” iz Jagodine. Među porodicama i društvima prvoplasirana je „Gala” iz Dragocveta, drugi su bili majstori okupljeni oko „Elektrodistribucuije” Jagodine, dok je treće mesto pripalo ekipi „Akva promet”, takođe iz Jagodine.

Varjača i lepota

Varjača i lepota

Uz medijsku podršku naše informativne kuće i TV Palma plus, ovu tradicionalnu manifestaciju pomogao je i grad Jagodna, kao i JASSA, a kao uspešni organizatori dokazali su se ovdašnji ribolovci, Udruženje profesionalnih kuvara, konobara i ugostitelja Jagodine, kao i Asocijacija „Umetnici Srbije”.
Relja Milanović
Foto: A. Dobrosavljević

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .