Naslovna // Društvo // Počela nova školska 2020/2021. godina: Nastava pod maskama i na distanci

Počela nova školska 2020/2021. godina: Nastava pod maskama i na distanci

U Pomoravskom okrugu, za 23 hiljade učenika i 3500 zaposlenih, obezbeđeni su svi uslovi za bezbedan način rada. Časovi su skraćeni na 30 minuta, a većina roditelja se odlučila se da im deca pohađaju nastavu  u školskim klupama

U Pomoravskom okruguima ukupno 1650 đaka prvak

Početak nove školske 2020/2021. godine umnogome se razlikuje od dosadašnjih početaka. Naime, korona virus je uneo pometnju u sve sfere života, pa i u obrazovanje, te se Školska uprava Pomoravskog okruga, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i lokalnim samoupravama, u potpunosti prilagodila situaciji sa virusom i spremno dočekala kako đake prvake, tako i starije đake i zaposlene u školama. Ove godine, u Pomoravskom okrugu ima ukupno 23 hiljade učenika, dok je zaposlenih u školama oko 3500. Prema rečima načelnika Školske uprave Pomoravskog okruga Živote Starčevića, za sve škole u Pomoravskom okrugu je, uz pomoć lokalnih samouprava, obezbeđena dovoljna količina dezinfekcionih sredstava, te su tako stvoreni svi uslovi za rad u školama.

U Pomoravskom okrugu, 97 posto roditelja izjasnilo se da želi da im deca pohađaju nastavu u školskim klupama, a svega tri odsto želelo je nastavu putem interneta za svoju decu. Svaka obrazovna ustanova opredelila se za jedan od ponuđenih modela, a jagodinske osnovne škole spremno su dočekale početak nove školske godine:

-Preduzeli smo sve mere i omogućili smo da učenici budu bezbedni u samoj školi. Mi možemo i ove godine da se pohvalimo da imamo još jedno odeljenje više. Izašlo je četiri odeljenja osmog razreda, a upisali smo pet odeljenja petog razreda. Imamo 120 učenika prvog razreda što je najveći broj učenika u gradu i skoro 1000 učenika Osnovna škola „Boško Đuričić“ upisala je u školsku 2020/2021. godinu. To jeste velika obaveza prema roditeljima i mi ćemo se potruditi da ovo vreme iskoristimo da sumiramo ono što smo uradili, pre svega kroz onlajn nastavu, a potom i da se pripremimo i za redovnu nastavu posle prvih 15-20 dana, ukoliko nas virus opet ne iznenadi i vrati kućama. Trudićemo se da za ovih mesec dana, dok idemo u školu, obezbedimo upotrebu nove platforme koja će obezbediti mnogo bolju interakciju. Obezbediće jednu virtuelnu učionicu, učitelja i nastavnika u svakom domu, tako da će  upotrebom ove nove platforme naši učenici, iako budu učili na daljinu, imaće bolje uslove i bolji kontakt sa nastavnikom. Tako da, ove godine virus nas neće iznenaditi što se tiče nastavka obrazovanja na daljinu –rekao je Zoran Marković, direktor Osnovne škole „Boško Đuričić“ u Jagodini.

U srednje škole u Pomoravlju je krenulo 1750 učenika

-Kod nas se 99 posto učenika izjasnilo za neposrednu nastavu. Prvog septembra krenuli smo u četiri smene: dve smene mlađih i dve smene starijih razreda. Svi smo srećni i zadovoljni što smo konačno uspeli da budemo nesposredno sa decom u učionicama, a i deca se raduju tome. Nadam se da će se do kraja meseca sve vratiti u normalu kao što je situacija bila pre marta meseca ove godine –rekla je Biljana Milanović, direktorka Osnovne škole „17. oktobar“ u Jagodini.

Sve srednje škole u Jagodini takođe su spremno dočekale početak nove školske godine:

-Opremili smo se higijenskim sredstvima. Imali smo dovoljno vremena da sredimo školu. Svi đaci i profesori su apsolutno pod maskama. Časovi su skraćeni na 30 minuta. Odmor imamo posle trećeg časa koji takođe traje 30 minuta, kako bi imali dovoljno vremena za provetravanje prostorija i za odmor profesora, pošto predaju pod maskama. Svi učenici su podeljeni u dve grupe i nikada ne bi trebalo da imamo više od 50 posto učenika u školi, što je dobro za početak. U obavezi smo da dva puta u toku septembra meseca šaljemo izveštaj Ministarstvu. Zakazujem između ostalog i pedagoški kolegijum na dve nedelje, kako bi mi prvo interno proverili kakva je situacija i videli da li nešto treba da se poboljša. Pratićemo epidemiološku situaciju i mislim da će biti sve bolje, osim ako bude bilo nečega na šta ne možemo da utičemo –istakao je Miroslav Veljković, direktor Gimnazije „Svetozar Marković“ u Jagodini.

I u osnovnim i u srednjim školama, učenici su na distanci i pod maskama slušaju nastavu

-Raspored smo napravili tako da vežbe i praksu imaju svi u školi podeljeni u grupe, kao i one predmete koji su im bitni za maturski, završni ispit poput srpskog jezika, matematike i fizike, ali i onih stručnih predmeta na Elektrotehnici i Građevini. Njih smo stavili u raspored i njih će učenici pohađati u školi. Oni će u proseku dolaziti tri dana u školu na vežbe i na nastavu iz ključnih predmeta, dok su preostala dva dana ostavljena za nastavu putem interneta iz ostalih predmeta –kazao je Žarko Tasić, direktor Elektrotehničko-građevinske škole „Nikola Tesla“ u Jagodini.

Učenici su prvog dana u školu došli sa maskama na licu, a umesto po dvoje – u klupi sedi po jedan učenik, kako bi razmak između ostalih bio što veći. Oni su istakli da znaju da je to za dobro svih njih:

-Mislim da svi negde moraom da se prilagodimo datim uslovima. Ukoliko budemo poštovali sve mere, mislim da će uskoro biti sve u redu –rekla je jedna učenica Gimnazije „Svetozar Marković“.

Podsećanja radi, na teritoriji Pomoravskog okruga ove godine u osnovnim školama je 1650 đaka prvaka, dok je u prvu godinu srednjih škola krenulo 1750 učenika.

D.M.

tagovi: , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .