Naslovna // Društvo // Pokloniti nekom život je u skladu sa pravoslavljem

Pokloniti nekom život je u skladu sa pravoslavljem

 

 

“Takvi potezi pokazuju celu istinu hrišćanstva: da mi ne možemo da damo život ali možemo svakako da ga poklonimo” poručio je protojerej Aleksandar Gajić svim hrišćanima

Akcija dobrovoljog davanja krvi koja je proteklog vikenda  prvi put održana u parohijskom domu Stare jagodinske crkve, okupila je veliki broj humanih ljudi i sveštenstva. Prikupljeno je oko 40 jedinica krvi za potrebe lečenja jagodinskih bolesnika.

Mi godinama sarađujemo sa Opštom bolnicom u Jagodini u raznim akcijama, počevši od davanja paketića za Božić i ostale praznike do ove, koju prvi put organizujemo. U razgovoru sa načelnikom Transfuziologije, došli smo do saznanja da je tokom letnjih meseci velika nestašica krvi i da mi kao crkva možemo da pomognemo pozivajući naše parohijane i sve ljude dobre volje da daju krv. To je najmanje što  možemo da učinimo, jer dajući deo sebe mi spašavamo živote drugih, a što je u skladu sa pravoslavljem, rekao je protojerej Aleksandar Gajić, starešina hrama.

Jagodinsko sveštensvo planira da nastavi sa ovakvim humanim akcijama. U narednom periodu će se pridružiti onima koji žele da zaveštaju svoje organe uzimanjem donatorskih kartica, kao i davanjem kožtane srži, a sve u cilju davanja primera vernicima kako jedan hrišćanin treba da se ponaša.

To je itekako u skladu sa našom verom, najveća žrtva koju jedan hrišćanin može da da nekom. Takvi potezi pokazuju celu istinu hrišćanstva: da mi ne možemo da damo život ali možemo svakako da ga poklonimo, dodao je protojerej Gajić.

U jagodinskoj bolnici, prema rečima doktora Aleksandra Ilića, načelnika Trasfuziologije, iako ima nestašice krvi tokom letnjih meseci, ni jedna operacija za sada nije odložena.

– Rezerve su na minimumu od oko 80 jedinica svih krvnih grupa, od 160, koliko je mesečno potrebno Opštoj bolnici Jagodine za nesmetano obavljanje operativnih zahvata i intervencija. Zahvaljujući ljudima dobre volje ovi problemi se tokom leta lako prevazilaze, istakao je dr Ilić.

T.Mitrović

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .