Naslovna // Društvo // Položeni venci na spomenik Krajputaš u Jagodini

Položeni venci na spomenik Krajputaš u Jagodini

Vence su položili pripadnici Gradskog odbora SUBNOR-a i članovi porodice. „Svoj život nije dao uzalud i mi to izuzetno cenimo“ rekao je njegov praunuk Dragan Gligorijević

U znak sećanja na Živojina Gligorijevića, koji je poginuo 21. novembra 1914. godine u Kolubarskoj bici, protekle subote položeni su venci na spomenik Krajputaš u Jagodini.

Vence su tog dana položili pripadnici Gradskog odbora SUBNOR-a i članovi njegove porodice. Istoričar mr Dejan Tanić istakao je da se radi o jednoj od najvećih bitaka tokom Prvog svetskog rata:

-To je sigurno do sada najveća saveznička pobeda u tom trenutku. Na ovaj način mi odajemo poštu svim našim stradalim, palim herojima iz Prvog svetskog rata –rekao je Tanić.

Njegov praunuk Dragan Gligorijević istakao je da telo njegovog pradede nikada nije pronađeno:

-On je verovatno sahranjen sa njegovim saborcima u spomen kosturnici u Lazarevcu. Obeležavamo ovaj dan kao sećanje na njegovu pogibiju. On svoj život nije dao uzalud. Mi se sećamo toga i njega izuzetno cenimo. Ostavljamo u amanet našoj porodici i deci da nastave tu tradiciju i da poštuju ono za šta je on poginuo, svoje korene i svoju državu –rekao je Gligorijević.

Na spomeniku piše da je Živojin Gligorijević pripadao Drugoj četi bataljona petog puka Moravske divizije. Spomenik su 1920. godine podigli supruga Aleksija sa sinovima Miloslavom i Mijajlom i ćerkom Milicom.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .