Naslovna // Društvo // Postavljen venac na spomenik krajputaš u Jagodini

Postavljen venac na spomenik krajputaš u Jagodini

Venac su položili Gligorijevićevi potomci, kao i članovi odbora SUBNOR-a u Jagodini

Sećanje na heroja kolubarske bitke i dalje živi

Polaganjem venca na spomenik krajputaš u Jagodini, proteklog četvrtka tradicionalno je održano sećanje na Živojina Gligorijevića, koji je dao svoj život u Kolubarskoj bici 1914. godine u Prvom svetskom ratu, za slobodu svog naroda. Venac na spomenik su položili Gligorijevićevi potomci, kao i članovi odbora SUBNOR-a u Jagodini:

-Mi uvek treba da se podsećamo naših heroja i slavnih dana naše prošlosti. To ne sme da se zaboravi jer mi smo ovo što jesmo zahvaljujući njima i zbog njih smo slobodni kao država. Njima dugujemo opstanak naše slobode i srpske civilizacije –rekao je mr Dejan Tanić, predsednik SUBNOR-a u Jagodini.

Svake godine, polaganju venca prisustvuju i potomci Gligorijevićeve porodice, koji se uvek rado sećaju ovog narodnog heroja:

-Ovo je pomen i ženama koje su posle Prvog svetskog rata pomogle da se izgradi ova naša Srbija. Moja prababa Aleksija je, pored svih tegoba koje je imala, ostala sa troje dece i morala je da skupi novac i da podigne ovaj spomenik na kome je mogla da pusti suzu da se seti svoga muža, da ispoštuje njegov lik i kako bi njegova deca zapamtila da se on borio i da je dao ono što je najvrednije, a to je život za ovu državu –rekao je Dragan Gligorijević.

Podsećanja radi, ovaj spomenik krajputaš jedan je od retkih ovakvih spomenika u Pomoravskom okrugu i podignut je 1920. godine.

Dušan Miletić

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .