Naslovna // Društvo // Promovisana monografija “Na livadici večnosti” u Kragujevcu

Promovisana monografija “Na livadici večnosti” u Kragujevcu

O književnom izdanju, koje se bavi istorijatom pedagoškog obrazovanja u Jagodini, govorili su jedna od autorki dr Ilijana Čutura, grafički dizajner Slobodan Štetić i recenzent prof. dr Miloš Kovačević

Monografija je objavljena povodom 120 godina od osnivanja Muške učiteljske škole i 25 godina Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini

Monografija o istorijatu pedagoškog obrazovanja u Jagodini, koja nosi naziv „Na livadici večnosti“, promovisana je proteklog utorka u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu.

Tokom prošle godine, nizom različitih kulturno-umetničkih događaja u Jagodini obeleženo je 120 godina otkako je Sreten Adžić osnovao Mušku učiteljsku školu u ovom gradu i 25 godina od osnivanja Fakulteta pedagoških nauka. Kruna obeležavanja ovog za Jagodinu veoma značajnog jubileja bilo je i objavljivanje monografije o istorijatu pedagoškog obrazovanja u Jagodini koja nosi naziv „Na livadici večnosti“. Autorke su prof. dr Violeta Jovanović, dekan Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini i dr Ilijana Čutura, prodekan za nastavu u ovoj obrazovnoj ustanovi. Ona je tokom promocije u Kragujevcu rekla da će vreme pokazati, a buduće generacije proceniti, od kakvog je značaja i važnosti ova monografija:

-Radi  se o potpuno novom modelu grafičkog dizajna i obrade za koju je zaslužan profesor Slobodan Štetić. Zatim, tu je jedan potpuno novi model prezentacije istoriografskih podataka i možda njena velika vrednost je u tome što se u njoj nalaze skenirane i štampane mnoge fotografije koje su od velike arhivske vrednosti –rekla je Čutura.

Ona je istakla i značaj rada svoje koleginice na ovoj monografiji, dekana Fakulteta Violete Jovanović:

Slobodan Štetić, Ilijana Čutura i Miloš Kovačević tokom promocije monografije u Kragujevcu

-Ona odlično poznaje istoriju škole o kojoj ova monografija i govori. Njoj su i otac i majka završili Učiteljsku školu u Jagodini, a ona predaje od osnivanja Fakulteta. Njena pomoć i vođenje bili su ovde najvažniji –rekla je ona.

Recenzent, prof. dr Miloš Kovačević istakao je da mnogi fakulteti imaju svoje monografije, ali da je ova jedinstvena:

-Jedinstvena je zato što je pisana kao literarno delo. Kada čitate tu monografiju, možete da uživate u samom tekstu i da pratite onu nit koju su autorke postavile kao centralni deo same monografije. Ta nit jeste da se na jedan lep, literaran način predstavi istorijat od 120 godina Učiteljske škole i 25 godina Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, a sve to je začinjeno nizom nepoznatih detalja. Većina naslova u knjizi izvučena je iz izjava i beleški osnivača škole Sretena Adžića i oni pokazuju kako se na jedan lep način u to doba pristupalo školskoj praksi –rekao je Kovačević između ostalog.

Tokom promocije, o knjizi i radu na njoj govorio je i grafički dizajner i slikar Slobodan Štetić. Prisutni su mogli da pogledaju i dokumentarnu izložbu na kojoj je predstavljen istorijat ove obrazovne ustanove, a čiji je autor Jelena Zdravković, kustos Pedagoškog muzeja u Beogradu, inače nekadašnji student Fakulteta pedagoških nauka. Sastavni deo promocije bili su i vokalni nastupi članova hora Emilije Živković i Dalibora Milovanovića, kao i instrumentalni nastupi orkestra Fakulteta pedagoških nauka.

Dušan Miletić

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .