Naslovna // Društvo // Prva Etno zadruga u Pomoravlju – ZadrugArt

Prva Etno zadruga u Pomoravlju – ZadrugArt

 

U Svilajcu je nedavno osnovana prva zanatska zadruga. Trenutno broji deset članova, među kojim je i jedan muškarac. Svoje rukotvorine članovi će od sada plasirati na legalan način, uz fiskalni račun.

 

          Zadrugari su registrovali za širok spektar delatnosti: tkanje, pletenje, izradu nošnji, obradu drveta , bavljenje seoskim turizmom.Svi proizvodi se izrađuju ručno, a motiv udruživanja je pokušaj da od legalne prodaje proizvoda pristojno živi, objašnjava Jasmina Panić, predsednica zadruge.

          –Mi smo u ovoj priči skoro godinu dana. Ovo nije ishitrena odluka, već se o njoj dugo i temeljno razmišljalo. Imali smo potrebu da izađemo iz izožbenog prostora i plasiramo naše unikatne radove- legalno. Imali smo veliku podržku naših porodica, opštine Svilajnac, Privredne komore Srbije i Zadružnog saveza. Ideja je ovih dana sprovedena u delo i tu je naš “ZadrugArt”, zanatska zadruga koja pomaže pojedincima koji znaju i vole da rade, da se afirmišu. Znate, mogo je ljudi koji su talentovani, rade kući i stvaraju mala umetnička dela, ali nemaju snage ili poznanstva da sve to plasiraju. Ovakva zadruga im u tome može pomoći i mi ih pozivamo da nam se pridruže, kaže Jasmina.

          U “ZadrugArtu” je trenutno deset članova. Ovih dana se radi na omasovljenju članstva, jer mali kooperanti su jako bitni za dalji uspeh i opstanak ovog zanatskog preduzeća.

          –Svako ko je kreativan i želi da mu se rad isplati je dobrodošao. U zadruzi može da plasira i proda svoje proizvode, a naš cilj i jeste da od ove delatnosti pristojno živimo u budućnosti, jer ovde je puno onih koji nigde ne rade, dodaje Jasmina.

          Najstariji zadrugar i jedini muškarac je Miroljub Marjanović Mile, iz Sedlara, koji radi lovačke motive u bakrorezu, bavi se duborezom i pravi vitrine za lovačko oružje.

          – Moja vodilja da se pridružim zanatskoj zadruzi je motivisanje mladih ljudi, koji su talentovani, da nam se priključe. Ovo je težak i mučan posao, bar ono čime se ja bavim, ali ako ga volite onda nije ništa nemoguće. U Srbiji se nedovoljno ceni ručni rad. Na vašarima se obično plasiraju mašinski radovi u drvetu koji se nazivaju ručnim. To nije pravi ručni rad. Tek kada uzmete sekru, dleto i šmirlgu u ruke, kada opitate drvo, naučite njegovu strukturu i tvrdoću, onda ono što napravite možete na nazovete ručnim radom. Takva umetnička dela nemaju cenu i večna su. A mesto da to shvatite je baš ovakva zanatska zadruga, čiji sam i ja član, objašnjava Mile.

          Zadrugari kažu da su prilikom osnivanja “ZadurgArta” sami dali osivački ulog. Subvencije države, za koje će aplicirati, su im preko potrebne, a iskoristiće ih za kupovinu kase, formiranje Web sajta, reklamni materijal i eventualne prostorije, u kojima će se okupljati.

T.Mitrović

 

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .