Naslovna // Društvo // Prva nagrada za predstavu škole “11. maj” iz Jagodine na festivalu u Severnoj Makedoniji

Prva nagrada za predstavu škole “11. maj” iz Jagodine na festivalu u Severnoj Makedoniji

Njihova dramska sekcija osvojila je glavno priznanje za predstavu „Sami“, a iz uprave navode da su ponosni i da će na proleće u Jagodini organizovati međunarodni inkluzivni pozorišni festival u Jagodini

Nagrada puno znači kako učenicima, tako i ustanovi

Predstava „Sami“ koju je radila dramska sekcija Škole za decu oštećenog sluha i govora „11. maj“ iz Jagodine osvojila je prvu nagradu na šestom Međunarodnom inkluzivnom dramskom festivalu koji je održan od 27. do 29. novembra u Severnoj Makedoniji.

Predstava „Sami“ rađena je u saradnji sa dramskim pedagozima Smiljanom Tucakov i Dušanom Kalejskim iz Centra za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju (CEKOM). Na festivalu je učestvovalo više od 10 predstava iz regiona, a bilo je oko 300 učesnika, dok je jagodinsku dramsku sekciju činilo 17 mladih ljudi. Dragana Kovačević, direktorka škole „11. maj“ u Jagodini, ponosna je na svoje učenike i uspeh dramske sekcije:

-Kada se učenici opredele za dramsku sekciju, onda sigurno znate da oni žele tu da budu, da će puno od toga imati i oni, a i mi, kao i njihovi pedagozi. Na ovaj način, oni iskazuju ono što možda rečima ili na neki drugi način ne mogu i puno toga nam poručuju kroz te njihove glumačke uloge kada su u pitanju njihova nadanja, strepnje, strahovi i radosti. To je jedna velika korist za školu, učenike, roditelje i čitavu društvenu zajednicu –istakla je Kovačević.

Ovo je bilo njihovo drugo učešće na ovom makedonskom festivalu. Predstava „Sami“ do sada je izvedena tri puta, a iz dramske sekcije ističu da je za predstavu karakteristično to što ima malo teksta, a više govora tela i igre pozorišnih senki:

-Ona govori o odrastanju mladih osoba sa smetnjama u razvoju. Prikazuje kroz šta prolaze od rođenja, tokom odrastanja i sa kakvim se preprekama susreću osobe sa smetnjama u razvoju u zrelijem dobu. Svakako nam je cilj da senzibilišemo društvenu sredinu, da svi prihvate različitost i to da smo svi jednaki –rekla je Tatjana Radosavljević, defektolog u ovoj obrazovnoj ustanovi i član tima dramske sekcije.

Za sve učenike koji su učestvovali ovo je bilo lepo iskustvo. Iz škole „11. maj“ istakli su da će i dalje raditi na afirmaciji sposobnosti njihovih učenika i dramske sekcije, a za proleće sledeće godine najavljuju pozorišni inkluzivni festival u Jagodini koji će biti međunarodnog karaktera.

Dušan Miletić

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .