Naslovna // Društvo // Ratni veterani Republike Srbije i Republike Srpske odali počast Sikiju u Rakitovu kod Jagodine

Ratni veterani Republike Srbije i Republike Srpske odali počast Sikiju u Rakitovu kod Jagodine

Dan ranije, venci su položeni i na bistu Gorana Ostojića u istoimenoj osnovnoj školi u Jagodini. „Ne smemo zaboraviti ove ljude“ rekao je Zoran Miljanović, predsednik veterana Republike Srpske i dugogodišnji prijatelj Dragana Simijonovića Sikija

Foto: TV Kopernikus

Povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije, ratni veterani naše zemlje i Republike Srpske u Jagodini odali su počast herojima koji su poginuli u ratovima braneći svoj narod. Tim povodom, danas su položeni venci na spomenik Draganu Simijonoviću Sikiju koji se nalazi u selu Rakitovo kod Jagodine.

Polaganjem venaca na njegov spomenik, stavljeno je do znanja da sećanje na Simijonovića nije izbledelo.

-Današnjim okupljanjem šaljemo poruku da mi nećemo zaboraviti naše borce koji su dali svoje živote za odbranu Srbije i Republike Srpske. Od sada pa nadalje, na svim praznicima Republike Srbije i našeg naroda bićemo zajedno –rekao je general Bratislav Dikić, predsednik Ujedinjenih veterana Republike Srpske i Republike Srbije.

-Izražavam svoje zadovoljstvo, ali i tugu, zato što sam danas ovde na mestu gde je sahranjen i gde je obeleženo stradanje našeg saborca. Istovremeno sam i ponosan zato što po prvi put veterani Republike Srbije i veterani Republike Srpske, pod rukovodtsvom generala Dikića, učestvuju u obeležavanju Dana državnosti Republike Srbije –rekao je Duško Vukotić, predsednik Skupštine veterana Republike Srpske.

-Samo sećanje, negovanje i stvaranje jednog ambijenta, kulta srpskog vojnika nije mit. To je realnost. To su heroji. To pokazuje šta znači ovo jedinstvo i ta sjedinjenost našeg naroda. Mi smo jedan narod. Ovakvi divni junaci su dali sve što su mogli, svoje živote su utkali u srpske zemlje, našu opstojnost i na nama je, koji smo to preživeli zbog ovih najboljih među nama koji više nisu tu, ogromna je odgovornost da nastavimo to da činimo sada kao ujedinjeni veterani pod rukovodtsvom generala Dikića –rekao je Darko Matijašević, predstavnik veterana i bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

-Nikada ovakve ljude ne smemo zaboraviti. Ovo su istinski heroji, junaci našeg doba. Jagodina može biti ponosna što je imala i iznedrila jednog ovakvog izuzetnog momka. Ja ne mogu da zaboravim njegovo ime. Mi iz Republike Srpske redovno dolazimo da odamo poštu, daljina nam nije problem i herojima se mora odati. Žao mi je što više nije među živima, sada bi bio ovde među nama, ali mi ćemo i dalje redovno dolaziti –rekao je Zoran Miljanović, predsednik veterana Republike Srpske i Sikijev prijatelj.

Prisutni su samo dan ranije položili vence na spomen bistu Gorana Ostojića koja se nalazi u istoimenoj Osnovnoj školi u Jagodini. Posle polaganja venaca u Rakitovu, ratni veterani su se zaputili ka Orašcu gde će prisustvovati svečanom obeležavanju Dana državnosti Republike Srbije.

Dragan Simijonović Siki učestvovao je kao srpski dobrovoljac u borbama za odbranu Republike Srpske. Poginuo je 6. marta 1995. godine i proglašen je za tamošnjeg narodnog heroja. 

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .