Naslovna // Društvo // Saopštenje organizacije invalida rada u Jagodini

Saopštenje organizacije invalida rada u Jagodini

“Naš zajednički problem je taj što nas ne tretiraju isto kao osobe sa invaliditetom” rečeno je iz OO Invalida rada u Jagodini

Opštinska organizacija invalida rada u Jagodini, radi kontinuirano od 1963. godine. Njene  dosadašnje aktivnosti kao i aktivnosti  sekcija Aktiva zena i dobrovoljnih davalaca krvi , prepoznate su od strane lokalne samouprave, koja nas je nagradila Oktobarskom nagradom grada Jagodine.

Svakako treba napomenuti da invalidi rada Jagodine imaju veliku saradnju sa ostalim organizacijama u Srbiji ali i u Republici Srpskoj, koja traje više decenija .

Ono što je zajednički problem svih nas je to što se invalidi rada ne tretiraju podjednako kao osobe sa invaliditetom . Nemaju pravo na povlastice kao sto su popusti za ulaz u muzeje, pozorišta , bioskope , biblioteke, jer te ustanove u svojim  pravilnicima nemaju ovu kategoriju ljudi.  Zato su  članovi odbora došli na ideju  formiranja Medjuopštinske organizacije koja bi obuhvatila sve gradove Pomoravskog okruga. Sledeći korak je slanje cirkularnog pisma svim ostalim organizacijama u Srbiji u kome bi se pokrenula inicijativa  promene Zakona kako bi invaliditet dobijen rodjenjem, imao isti tretman kao i invaliditet stečen usled povrede na radu . Jer sve osobe imaju iste probleme: nemogućnost samostalnog života, neophodna pomoć drugog lica, nabavka ortopedskh pomagala, skupi lekovi i još mnogo toga. Zato bi apel  bio upućen i široj zajednici, da se kategorija invalida rada konačno prepozna kao problem i da im se pomogne na pravi način.

OO Invalida rada u Jagodini

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .