Naslovna // Društvo // Škola “11. maj” predstavila projekat “Adapt”

Škola “11. maj” predstavila projekat “Adapt”

Na njemu je škola iz Jagodine radila sa srodnim ustanovama iz Evrope, a njegovom predstavljanju prisustvovali su i predstavnici grada Jagodine, kao i škola iz ovog grada i inostranstva

Foto: TV Kopernikus

Škola sa domom za učenike oštećenog sluha i govora „11. maj“ u Jagodini predstavila je nedavno projekat pod nazivom „ADAPT“. Radi se o internet platformi koja će sadržati 102 obrazovna resursa koji su namenjeni osobama oštećenog sluha i govora.

Prema rečima zaposlenih u ovoj obrazovnoj ustanovi, postoji veoma malo edukativnog sadržaja koji je prilagođen osobama sa ovom vrstom invaliditeta. Unapređenje njihove edukacije kroz 102 obrazovna sadržaja cilj je projekta „ADAPT“ koji je predstavila ova obrazovna ustanova.

-U pitanju je veb platforma. Tu ima šest tematskih oblasti, šest e-magazina, zatim 12 edukativnih video igara, 35 edukativnih video lekcija i 45 radno-edukativnih listova koji su namenjeni nastavnicima i učenicima i koji sadrže uputstva za korišćenje prethodnih materijala i materijal koji može da se da učenicima za rad. Npr. ako je ekologija tema video igrice, sadržaj je video iz ekologije. Posle toga, ide edukativna video igrica, kviz ili edukativni pazl sa pitanjima iz ekologije, gde će učenici kroz igru da uče nove stvari –rekao je Jovan Gavrilović, defektolog u Školi za decu oštećenog sluha i govora “11. maj” u Jagodini.

Ovaj projekat škola „11. maj“ realizovala je u saradnji sa još pet srodnih škola: iz Italije, Španije, Rumunije, Litvanije i Poljske.

-Bilo je malo izazovno, ali veoma značajno. Došlo je do razmene iskustava između naše škole i kolega iz Evrope, tako da smo imali uvid kako se radi u Evropi i veoma smo zadovoljni razmenom iskustava –rekao je on.

Foto: TV Kopernikus

Iz škole „11. maj“ istakli su da je ovaj projekat značajan i za decu oštećenog sluha i govora koja stiču obrazovanje u redovnim školama.

-Veliki broj učenika oštećenog sluha nalazi se u sistemu redovnog obrazovanja. Jedan od ciljeva projekta je i da se omogući pristup i nastavnicima iz redovnih škola obrazovnom materijalu koji je kreiran za učenike oštećenog sluha –rekao je Gavrilović.

Predstavljanju projekta prisustvovali su i načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević i zamenica predsednika Skupštine grada Jagodine Snežana Vukašinović. Događaju su prisustvovali i predstavnici resursnih centara, kao i predstavnici srodnih škola iz zemlje i inostranstva. Sav materijal koji je kreiran u okviru projekta biće prosleđen svim školama, a dostupan je na veb platformi na internet adresi www.e-adapt.eu.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .