Naslovna // Društvo // Stop odlivu mozgova: “Srbija na vezi”

Stop odlivu mozgova: “Srbija na vezi”

„Srbija na vezi 2014“ je drugi projekat onlajn mentorstva i razmene znanja s dijasporom koji sprovodi omladinsko udruženje iSerbia (www.iSerbia.rs) uz podršku Kluba privrednih novinara i Udruženja za jugoistočnu Evropu Univerziteta Oksford.

Cilj projekta je da se povežu naši najpriznatiji naučnici i stručnjaci iz dijaspore i najperspektivniji mladi ljudi iz Srbije koji su na početku karijere, spremni da se usavršavaju i usvajaju nova znanja i veštine.

Program je u širem obimu nastavljen nakon izuzetno pozitivnih rezultata ostvarenih tokom pilot projekta „Srbija na vezi“ sprovedenog u toku 2012-2013. godine.

Ne samo što je mladim stručnjacima bilo izuzetno korisno i što su bili zahvalni na prilici da direktno komuniciraju i sarađuju sa svojim iskusnijim kolegama, već su ostvareni i rezultati šireg značaja. Među njima se posebno ističe zajednički naučni projekat Tehnološkog univerziteta Nanjang u Singapuru i Centra za inovacije Tehnološkog fakulteta u Beogradu, rezultat mentorstva prof. dr Draška Vidovića i Bojana Gligorijevića.

Pozivu da učestvuje u drugom krugu mentorstva odazvalo se preko 50 iskusnih mentora iz više od 60 oblasti nauke i privrede, sa svih meridijana i prestižnih univerziteta i organizacija poput Oksforda, Berklija, Kembridža, ETH, Instituta Maks Plank, kompanije Mekinzi i drugih.

Mladi stručnjaci, naučnici i istraživači iz Srbije imaće jedinstvenu priliku da ostvare saradnju s istaknutim kolegama iz dijaspore i s njima se konsultuju u vezi sa svojim idejama, istraživačkim radom i projektima, uvedu inovativne i savremene prakse u svoju oblast rada i tako unaprede karijeru. Projekat će na taj način istovremeno doprineti unapređenju ekonomskog i naučnog razvoja i zaustavljanju daljeg „odliva mozgova“.

Projektom «Srbija na vezi» biće postavljena čvrsta osnova za dalji razvoj kanala trajne razmene i konstruktivne saradnje između Srbije i dijaspore. Umesto fokusa na povratak stučnjaka iz inostranstva, tragamo za alternativnim rešenjima, usredsređujemo se na razmenu, a znanje shvatamo kao najvredniju donaciju i kao pravi put za izgradnju bolje veze dijaspore sa Srbijom, rekla je mr Ana Ranitović, mentor iz oblasti antropologije i jedan od idejnih tvoraca projekta, inače doktorant i predavač na Univerzitetu Oksford.

Tokom projekta mentori će polaznicima prenositi najnovija znanja i prakse iz svoje oblasti, postavljati problemske zadatke, savetovati ih po pitanjima karijere, vođenja posla ili naučno-istraživačkog rada, i voditi kroz proces donošenja odluka. Program mentorstva traje 6 meseci i realizuje se putem mejla, audio ili video konferencija u zavisnosti od dogovora učesnika i mentora.

U toku je konkurs za polaznike, a za prijavu je neophodno popuniti formular koji se nalazi ovde. Konkurs je otvoren za studente završnih godina fakulteta, apsolvente, postdiplomce, istraživače i svršene diplomce koji su na početku karijere s manje od pet godina profesionalnog iskustva u relevantnoj oblasti, starosti do 35 godina.

Omladinsko udruženje iSerbia ima za cilj podizanje kapaciteta mladih stručnjaka iz Srbije za razvoj uspešne karijere ili pokretanje sopstvenog posla, kao i za stvaranje stabilnijih veza s dijasporom i pružanje podrške svima onima koji reše da se u Srbiju vrate. Udruženje okuplja mlade profesionalce i postdiplomce iz Srbije i dijaspore.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .