Naslovna // Društvo // “Susreti sela”: Čuvari tradicije iz Bagrdana i Končareva oduševili publiku

“Susreti sela”: Čuvari tradicije iz Bagrdana i Končareva oduševili publiku

Ova kulturno-umetnička smotra biće održana i ovog vikenda. Organizator je Kulturni centar, a njen pokrovitelj je Skupština grada Jagodine

Foto: TV Kopernikus

Manifestacija „Susreti sela“, koja se u okolnim jagodinskim selima ponovo održava posle trogodišnje pauze, nastavljena je prošle subote u bagrdanskom Domu kulture.

Ovaj put, na sceni su svoje umetničke snage odmerila Kulturno-umetnička društva „Sveta Milanović Pote“ iz ovog sela i „Mladost“ iz Končareva. Predstavnici pomenutih društava su pre početka događaja izrazili veliko zadovoljstvo zbog učešća na ovoj tradicionalnoj manifestaciji.

-Naše kulturno-umetničko društvo postoji više od 60 godina. Trenutno broji negde oko 70 članova i vrlo je aktivno, pogotovo u prethodnih 20 godina. Imamo pionire, omladince i starije članove. Mogu da kažem da sam vrlo zadovoljan interesovanjem mladih ljudi za folklor i za rad društva. Izuzetno podržavam ovakve manifestacije. Smatram da je to izuzetno dobro za očuvanje naše kulture, tradicije i običaja –rekao je Peda Đurđević, potpredsednik Kulturno-umetničkog društva „Sveta Milanović Pote“ iz Bagrdana.

-Naše kulturno-umetničko društvo postoji od 2005. godine. Radili smo neprestano, dok nije počela korona. Tada smo napravili mali prekid i evo nas ponovo. Izuzetno sam zadovoljan, zato što nikad nismo imal i više članova. Imamo 70 deteta. Na našem repertoaru su vlaške igre, igre iz Šumadije i Levča. Imamo i veterane, ali i predškolsku decu. Sa njima radimo oko tri meseca. Mi idemo na pobedu masovnosti, nas bodovi ne interesuju. Nas interesuje da zadržimo našu tradiciju, običaje, pesmu i igru. Za ovu masovnost nisam odgovoran samo ja. Jedna žena je naš umetnički rukovodilac, a to je Snežana Nena Stojković. To je izuzetno dobra i vredna žena, koja je moja i leva i desna ruka –rekao je Nebojša Milanović, predsednik KUD-a „Mladost“ iz Končareva.

Publika je imala priliku da uživa u zdravicama, u folklornim nastupima dece, omladinaca i veterana, kao i u solističkim i grupnim vokalnim i instrumentalnim izvođenjima izvornih narodnih pesama.

Prisutni su svaki nastup pozdravili gromoglasnim aplauzima, a prema odluci tročlanog stručnog žirija, koji su činili Vladica Ducić, Aleksandar Jovanović i Mile Mitrović, pobedilo je Kulturno-umetničko društvo iz Bagrdana.

Sa „Susretima sela“ nastaviće se i ovog vikenda. Organizator ove manifestacije je Kulturni centar, a pokrovitelj je grad Jagodina.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .