Naslovna // Društvo // Svetski dan borbe protiv duvanskog dima obeležen i u Jagodini

Svetski dan borbe protiv duvanskog dima obeležen i u Jagodini

Predavanje je učenicima starijih razreda jagodinskih osnovnih škola držala dr Milena Stefanović iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji

Foto: TV Kopernikus

Svetski dan borbe protiv duvanskog dima obeležava se 31. maja na različite načine širom sveta. U Jagodini je obeležen tribinom za osnovce koja je održana u prostorijama jagodinskog Crvenog krsta.

Duvanski dim nanosi veliku štetu: kako ljudskom organizmu, tako i našoj životnoj sredini. Za uzgoj duvana koriste se velike obradive površine šuma, čega mnogi nisu svesni, a preterano konzumiranje cigareta može da dovede do brojnih negativnih promena na našem telu, ali i do usporavanja rada naših organa. Upravo o tome se govorilo na tribini koju je jagodinski Crveni krst organizovao sa ćuprijskim Zavodom za javno zdravlje.

-Jedno istraživanje iz 2019. godine je pokazalo da je čak 17 posto mladih učenika srednje škole reklo da je nekada u životu probalo elektronsku cigaretu. Ono što je karakteristično za taj uzrast jeste da oni nisu svesni opasnosti koje one nose i pušenje tih elektronskih cigareta je dosta popularno među osnovcima, čak i onima koji su pohađaju peti i šesti razred. To je neki period kada se kreće sa tim i posle čega se stvara zavisnost i u odraslom dobu. Zbog toga je bitno ukazati im na sve opasnosti koje sa sobom nose određene stvari koje se pojavljuju kao nove, a reklamiraju se kao nešto što je bezopasno –rekla je dr Milena Stefanović iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji.

Iz rukovodtsva jagodinskog Crvenog krsta istakli su da deca danas sve ranije kreću sa konzumiranjem cigareta, najčešće pod uticajem svojih vršnjaka, te su posebno naglasili da o ovom problemu treba da se govori tokom cele godine.

-Roditelji takođe treba u okviru svojih porodica da razgovaraju sa svojom decom, da im budu dobar primer, da i oni ne budu konzumenti duvana. Tako ćemo imati zdravije i srećnije potomstvo. Dešava se da ljudi u nekim kasnijim godinama odluče da ostave duvan i to je svakako pozitivno, jer osete te neke posledice konzumiranja ove supstance koja je izuzetno toksična. Osim toga što ćemo zaštititi sopstveno zdravlje, treba da čuvamo i našu planetu, naše zdravo okruženje i da utičemo na sve one koji su zavisnici, da se prosto reše te navike koja nije nimalo dobra –rekla je Tatjana Ristić, sekretarka Crvenog krsta u Jagodini.

Tribini je prisustvovao veliki broj učenika jagodinskih osnovnih škola, koji su pomno slušali predavanje, a na kraju su imali priliku i da postavljaju pitanja. Iz Crvenog krsta grada Jagodine istakli su da će i u nastupajućem periodu i dalje govoriti o svim važnim društvenim problemima, a sve u cilju zaštite zdravlja različitih generacija ljudi, a naročito onih na kojima svet ostaje.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .