Naslovna // Društvo // U Jagodini obeležen Dan pobede nad fašizmom

U Jagodini obeležen Dan pobede nad fašizmom

Događaju su prisustvovali predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a, Ambasade Ruske Federacije u Beogradu i lokalne samouprave grada Jagodine koji su tom prilikom položili vence na spomen obeležja

Foto: TV Kopernikus

Širom Evrope, 9. maj, obeležava se kao Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Tim povodom, na nekoliko lokacija u Jagodini, prošlog utorka tradicionalno su položeni su venci, u znak sećanja na sve one koji su dali živote za slobodu naše zemlje.

Venci u Jagodini najpre su položeni na groblju palih boraca Narodnooslobodilačkog rata u Jagodini. Iz uprave Gradskog odbora SUBNOR-a istakli su značaj obeležavanja ovog datuma.

-Svedoci smo da nacističke i fašističke ideje nažalost žive i danas. Naša dužnosti i obaveza je da delujemo prvenstveno na našu omladinu, da nikad ne zaborave naše heroje, naše borce koji su dali svoj život i učestvovali u toj svetskoj borbi protiv zla –rekao je Ljubomir Ostojić, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a u Jagodini.

Prisutni su se potom uputili na Spomen groblje Crvenoarmejaca palih za oslobođenje Srbije, gde su takođe položili vence. Ispred Ambasade Ruske Federacije u Beogradu, prisutnima se obratio sekretar Aleksej Ivanjenko.

-Najpre bih, u ime ruskog naroda i Ruske Ambasade, izrazio duboko saučešće zbog strašne tragedije koja se desila nedavno. Zahvalio bih se Srbiji i srpskom narodu za sećanje na istoriju. Danas vidimo da ideologija nacizma, fašizma i mržnje prema drugim narodima još uvek traje. Zajednička je borba naših ljudi, ruskog i srpskog naroda, da stojimo zajedno –rekao je Ivanjenko.

Ispred lokalne samouprave grada Jagodine i predsednika Skupštine grada Dragana Markovića Palme, prisutnima se obratio i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović.

-Veliki broj žrtava imao je i ruski i srpski narod. Dali su i veliki doprinos pobedi nad fašizmom u Evropi. Danas je prilika da se sećamo svih tih heroja, da ih pomenemo i da kažemo da oni ne mogu biti zaboravljeni. Srpski i ruski narod će se uvek sećati tih ljudi. Ovo je prilika da se sećamo i srpskih žrtava u dugogodišnjoj istoriji, ljudi koji su se borili za svoju slobodu. Srpski narod nije ništa tražio drugo, nego je samo branio svoju porodicu i kućni prag. Ali učinio je i da oslobađa neke druge narode. Mi kao srpski narod moramo i dalje da se borimo, da čuvamo svoju teritoriju i da se borimo i za te naše sunarodnike, naše građane srpskog porekla koji žive u drugim zemljama –istakao je Stevanović.

Tradicionalno, venci su položeni i na spomenik palim ratnicima od 1912. do 1918. godine, a koji se nalazi na Gradskom skveru u Jagodini.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .