Naslovna // Društvo // U Jagodini obeležen Svetski dan hrane

U Jagodini obeležen Svetski dan hrane

U Osnovnoj školi „17. oktobar“ priređena je zdrava trpeza, kao i izložba sa informacijama o pravilnoj ishrani, dok su volonteri „Crvenog krsta“ delili letke prolaznicima tokom ulične akcije

Svetski dan hrane, 16. oktobar, obeležen je protekle srede u brojnim zemljama širom sveta, ali i u Jagodini. U ovom gradu obeležen je u Osnovnoj školi „17. oktobar“, ali i u centru uličnom akcijom koju su sproveli volonteri jagodinskog „Crvenog krsta“.

U Osnovnoj školi „17. oktobar“ u Jagodini, učenici su sa svojim nastavnicima priredili trpezu gde je na zanimljiv način bila postavljena hrana koju bi češće trebalo da unosimo u organizam:

-Znamo koliko je voće i povrće značajno i mi deci uvek govorimo koliko je sve to značajno zbog vitamina, minerala i drugih korisnih sastojaka za naše zdravlje. Obeležavanjem ovog dana mi hoćemo da kažemo koje su greške u ishrani i šta bi trebalo više da koristimo. U hrani bi najviše trebalo da bude svežeg voća i povrća, čak tri četvrtine, a svega ostalog bi trebalo da bude jedna četvrtina –rekla je Vinka Stanković, nastavnica biologije u Osnovnoj školi „17. oktobar“. Sastavni deo obeležavanja Svetskog dana hrane u ovoj obrazovnoj ustanovi bila je i izložba o zdravoj hrani koju priredili učenici trećeg razreda sa svojim učiteljicama, a u tome su im pomagali i roditelji.

Crveni krst Jagodine redovno posvećuje pažnju svim važnim datumima koji se tiču kako problema u društvu tako i zdravlja. Već godinama ova ustanova na različite načine obeležava Svetski dan hrane, a ove godine volonteri „Crvenog krsta“ deljenjem letaka ukazali su pažnju prolaznicima na važnost vođenja računa o zdravom načinu života:

-Ukoliko se nepravilno hranimo, to može da dovede do različitih bolesti i da izazove brojne  posledice. U ovom trenutku, ciljna grupa su nam mladi, jer upravo oni mogu promenom nekih navika u svom uzrastu da doprinesu boljem i lepšem životu: da budu srećniji, pokretljiviji pre svega, da se bave i fizičkom aktivnošću ukoliko nemaju višak kilograma koji može da izazove neke suprotne efekte –rekla je Tatjana Ristić, sekretar Crvenog krsta u Jagodini.

Iz Crvenog krsta su istakli da će i u nastupajućem periodu i dalje posvećivati pažnju ovako važnim datumima i temama, a sve sa ciljem da građanima podignu svest o društvenim problemima sa kojima smo svakodnevno suočeni, gde problem gojaznosti svakako zauzima značajno mesto.

OBELEŽEN I SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv siromaštva, 17. oktobra, jagodinski „Crveni krst“ je upriličio dopunski obrok u vidu slanog peciva za sve korisnike Narodne kuhinje. Pored hrane, korisnicima su tog dana podeljene i druge stvari poput odeće, obuće, igračaka i drugih potrepština koje gotovo svakodnevno doniraju brojni građani. Iz Crvenog krsta se zahvaljuju kako građanima, tako i jagodinskom sveštenstvu na donacijama, a istakli su i da rad Narodne kuhinje ne bi mogao da se odvija bez podrške lokalne samouprave grada Jagodine. Podsećanja radi, u Jagodini ima 450 korisnika Narodne kuhinje, odnosno 178 porodica.

Dušan Miletić

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .